Nesze!szer

Ilyen gyógyteákat igyál a vírusok ellen!

2015. február 17.

 

influenza_teak.jpg

 

 

Még javában tombol az influenza és díszes társasága (nátha, megfázás stb.) szezon. Köhögünk, folyik az orrunk, lázasak vagyunk, vagy egyszerűen csak nincs erőnk, érezzük, hogy bizony lappang odabent valami. Ilyenkor nem kell rögtön a gyógyszeres dobozt feltépni, és beszedni bármit, ami a kezünkbe kerül, hiszen sokszor csak ártunk velük magunknak. Ahogy már többször mondtuk, sokkal egészségesebb, ha a természet patikáját, a gyógy-és fűszernövényeket hívod ilyenkor segítségül. A legfontosabb itt is a megelőzés, így „veszélyes” időkben érdemes folyamatosan inni a vírusokat távol tartó, immunerősítő teákat. De ha már elkaptad, akkor gyorsan le kell birkózni őket, amelyben nagy segítségedre lehetnek a gyógyteák.

Ha minden nap fogyasztasz a következő gyógynövényekből készült teákból néhány bögrével, akkor nemcsak megkímélted a testedt a sok szintetikus gyógyszertől, de a hosszú lábadozást is megspóroltad magadnak (mert ugye vírus ellen az antibiotikumnak nem sok értelme van). Persze, nem fogsz egy kupica gyógyteától az ágynak esett influenzádból pikk-pakk kigyógyulni, de ha csak néhány napot is nyersz vele és hamarabb visszakerülsz a rendes kerékvágásba, már megnyerted a harcot. Érdemes egy teába többféle gyógynövényt is tenni, attól függően, hogy mi az aktuális tünet vagy probléma. Nekem a borsmenta – izlandi zuzmó páros a kedvencem, mert a menta szinte mindenre jó, de tényleg, az izlandi zuzmó pedig a köhögésre kiváló. Persze a friss citromlé és méz is sokszor megy bele a „varázsfőzetbe”.

Fahéj – jól ismert vírusölő hatásáról, és nagyon finom is.

Kakukkfű – köhögés ellen fogyasszuk bátran.

Szegfűszeg – fertőtlenítő, fájdalomcsillapító hatású.

Kasvirág – kiváló immunerősítésre a nátha, influenza, hörghurut idején.

Rozmaring – influenza és hörghurut okozta fül-orr-gége panaszok esetén segít.

Gyömbér – láz- és fájdalomcsillapító hatású.

Málnalevél – lázcsillapításra kiváló.

Izlandi zuzmó – elsősorban köhögésre, torokfájásra alkalmazzuk.

Borsmenta – megfázásos tünetek enyhítésére nagyszerű, gyulladáscsökkentő, segíti a szabad légzést a légutak tisztulását.

Fekete bodza - influenzás és egyéb megfázásos vírusoknál izzasztó, lázcsillapító hatása miatt jótékony.

(És még egy bónusz tipp, habár ebből teát nem igazán szoktak készíteni, de ha jó sok fokhagymát fogyasztasz, akkor bizony van félnivalójuk a vírusoknak.)

Fontos! Terhesség, szoptatás, vagy krónikus betegség fennállása esetén feltétlenül kérd ki az orvosod tanácsát a gyógyteák fogyasztása előtt!

Nesze!Kinga

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr47183273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gipsz klipsz 2015.02.18. 12:36:30

Kedves Kinga!

A listád nagyon jó, és több olyan gyógyteára felhívtad a figyelmem, amelyeknek az említett hatásait nem ismertem. Két gondolattal kiegészíteném a listádat.

Az egyik a csipkebogyó, amiről sokan tudják, hogy jelentős C vitamin tartalma van (a citromnál sokkal több C vitamin van benne), de az elkészítéséről sokan nem tudják, hogy nem szabad sem főzni, sem forrázni, mert azzal pont a C vitamint főzzük el belőle. A legnagyobb C vitamin tartalma annak a "teának" van, amit úgy készítünk, hogy szárított csipkebogyót 5-10 órán át hideg vízben áztatunk. Kellemes üdítőital, rengeteg természetes C vitaminnal.

A másik kiegészítésem a hársfatea lenne, melyről kevesen tudják, hogy nemcsak a légutakra jó (kiváló váladékoldó, köptető), de izzasztó hatása is van. A nagy bögre forró hársfatea után célszerű legalább egy órán át takaróba csavarva pihenni. Az izzasztás sok bacit kiöl a szervezetből, és lázcsillapító hatása is van.

mortullus 2015.02.18. 14:24:14

Kérlek vedd le a listáról a gyömbért, hülyeséget ne terjesszünk.
A gyömbér fűti a testet, és ez egy lázas betegnek pont nem hiányzik.

Tedd be helyette inkább a citromfüvet, mert annak legalább van vírusellenes hatása.

mortullus 2015.02.18. 14:29:51

@mortullus: A benne található polifenolok antivirális tulajdonságúak, ajakherpesz gyógyulását segítik és felére csökkentik a vírus kialakulásának gyakoriságát.
süti beállítások módosítása