Nesze!szer

Döbbenetesen gyönyörű portrék Auschwitz túlélőiről

2015. január 25.

 

auschwitz-survivors-portrait-photography-70th-anniversary-reuters-22.jpg

Vannak évfordulók, amelyek megünneplése csendes fájdalommal zajlik. Ilyen ez is. 70 esztendeje annak, hogy Auschwitz-Birkenau felszabadult. De a szívekben nem szabadult fel a sok fájdalom, mert a veszteség leírhatatlan, megemészthetetlen. Azóta is. 

 A túlélőkről készült gyönyörű portrékkal emlékezett a Reuters és az ebből készült válogatással emlékezünk mi is. 

(forrás: boredpanda)

Az első képen Fahidi Éva látható, aki Debrecenből indult családjával a haláltáborba. Vissza már csak egyedül jött.

 

auschwitz-survivors-portrait-photography-70th-anniversary-reuters-18_1_.jpg

 

 Jerzy Ulatowski 13 évesen került a táborba és óriási szerencsével menekült meg.

 

auschwitz-survivors-portrait-photography-70th-anniversary-reuters-1.jpg

auschwitz-survivors-portrait-photography-70th-anniversary-reuters-7.jpg

Jadwiga Bogucka így nézett ki, amikor Varsóból 19 évesen a táborba szállították.

 

auschwitz-survivors-portrait-photography-70th-anniversary-reuters-35.jpg

Maria Stroinska 12 esztendős volt, mielőtt elszállították őket. Így nézett ki a családja a háború előtt.

 

auschwitz-survivors-portrait-photography-70th-anniversary-reuters-5_1_.jpg

auschwitz-survivors-portrait-photography-70th-anniversary-reuters-29.jpg

 

Halina Brzozowska az akkor 6 esztendős húgával lett elhurcolva. Azt mondja, nemcsak az otthonát, a családját, hanem a gyerekkorát is elveszítette Auschwitzban. 

 

auschwitz-survivors-portrait-photography-70th-anniversary-reuters-28.jpg

auschwitz-survivors-portrait-photography-70th-anniversary-reuters-6.jpg

Bernáth László mutatja képen a családját. Édesapja praktikus tanácsot adott anno számára, hogy hazudja fiatalabbnak magát az akkor 15 esztendős fiú. Így úszta meg a halált. A gázkamrákról nem is hallott akkor még...

 

auschwitz-survivors-portrait-photography-70th-anniversary-reuters-19.jpg

 

Danuta Bogdaniuk-Bogucka Mengele kísérleteiben is részt vett. Most 80 esztendős, akkor 10 éves volt. 

 

auschwitz-survivors-portrait-photography-70th-anniversary-reuters-2.jpg

Marian Majerowicz édesanyja és húga is a gázkamrában lelte halálát. Édesapja sem élte túl a háborút. 

 

auschwitz-survivors-portrait-photography-70th-anniversary-reuters-4.jpg

 Erdélyi Lajos egy rajzon mutatja, milyen is volt az élet a táborban. Őt anno Auschwitzből egy másik helyre is átszállították. 

 

 

auschwitz-survivors-portrait-photography-70th-anniversary-reuters-16.jpg

 

auschwitz-survivors-portrait-photography-70th-anniversary-reuters-17.jpg

 Brodt Erzsébet azt meséli, amikor megérkeztek a vonattal Auschwitz-Birkenauba, döbbenten látta, hogy egy egész vagonnyi ember halt meg útközben. 17 esztendős volt ekkor. 

 

auschwitz-survivors-portrait-photography-70th-anniversary-reuters-32.jpg

 

Forgács János most 87 esztendős, egy lezárt marhavagonban vitték el anno. Egykori papírjait mutatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr177107737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ajuci 2015.01.26. 09:49:46

:(
végtelenül szomorú.

♔bаtyu♔ 2015.01.26. 11:53:42

"Zsidó vezetők – egy sor volt állam- és kormányfő támogatásával – azt javasolják, hogy egész Európai Unióban helyezzék törvényen kívül az antiszemitizmust, egyben büntethető lenne jó néhány más cselekmény is. Utóbbiba beletartozna a többi közt az önkényuralmi ideológia támogatása, a holokauszt és általában a tömeggyilkosság tagadása, az idegengyűlölet, illetve új kategóriaként etnikai, kulturális vagy vallási csoportok nyilvános megsértése. De ugyanide sorolnák a nők és a melegek jogait is. A párizsi merénylet nyomán a prágai holokauszt-emlékünnepségen ismertetett indítvány ugyanakkor korlátozná a szólásszabadságot, éspedig a tolerancia és a biztonsági érdekek alapján. Egyébiránt a tolerancia oktatása kötelező lenne az általános iskolától az egyetemig, továbbá a hadsereg és a rendőrség tagjai számára is, a közmédia pedig mindenütt köteles lenne az adásidő egy részét a türelem kultúrájának szentelni.

Az egyik előterjesztő, a te-avivi egyetem korábbi rektora megjegyezte, hogy Magyarországon, ahol hosszú története van a zsidóellenességnek, és ahol nacionalista, jobboldali kormány van hatalmon, kinevették az elképzelést. Hozzátette: az Orbán-kabient mindent elkövetne, hogy a javaslatból ne legyen semmi."

Remélhetőleg itt nem is lesz.

2015.01.26. 13:48:56

Remélhetőleg a zsidó támadásokban nyomorékká vált palesztin gyerekekről is készül ilyen gyönyörű portré sorozat.

2015.01.26. 16:38:30

@exterminador:

Miért is lenne szerencsétlen? Talán csak nem mert igaza van? Vagy azok a gyerekek csak ugyanennyi idő múlva szerepelhetnének szerinted? Szerencsétlenek inkább talán azok a gyerekek, akiket a túlélők unokái nyomorítanak meg, azok, akik az egész holokauszt-történetből csak az ártatlanokon való bosszút tanulták el. És akkor még a '45 utáni, Shlomo Morel és a hasonszőrűek -féle táborokat, majd pedig a malenkij robotot, Recsket, Gulágot, Duna-deltát, Gori Otokot, a kambodzsai, vagy kínai haláltáborokat, stb. megjártakról és túléltekről készítendő esetleges lírai, "döbbenetesen gyönyörű" fotósorozatokról még nem is beszéltem. Vagy az ő sorsukon, meg azén a százmillióén, akik nem jöttek az ilyen helyekről vissza, megrendülni, és azt számon kérni talán SZERENCSÉTLENSÉG?

exterminador 2015.01.26. 17:01:12

@ekszvájzed: valaki talán tiltja? Azokról is lehet blogolni! Viszont az ilyen beszólás jelen poszt szempontjából irreleváns. Nem kell álszenteskedni, tesz ő a palesztin gyerekekre, vagy egyéb népirtások áldozataira, csak az alkalmat látta meg egy jó kis zsidózásra.

eßemfaßom még áll 2015.01.26. 17:42:22

Nyilván automatikusan náci leszek, de szerintem attól nem lesznek tök átlagos portréfotók "döbbenetesen gyönyörű portrék" hogy a modell valamikor túlélt egy haláltábort.

Alick 2015.01.26. 18:32:31

@♔bаtyu♔: "új kategóriaként etnikai, kulturális vagy vallási csoportok nyilvános megsértése"

Ezek szerint Csárli az iszlámot gúnyoló karikatúráival együtt mehetne a sittre..?
:)

Egyébként mindez így eléggé az orwell-i gondolatrendőrségre emlékeztet...

Alick 2015.01.26. 18:38:43

@♔bаtyu♔: "Egyébiránt a tolerancia oktatása kötelező lenne az általános iskolától az egyetemig, továbbá a hadsereg és a rendőrség tagjai számára is,"

www.youtube.com/watch?v=fqfbScLsFws

gizmo26 2015.01.26. 21:14:28

Én nem értem ezeket a nácikat.
A holokauszttagadás tiltása miatt hisztiznek.
Helyette azonban akár dicsekedhetnének is, hogy a holokauszt a bizonyíték rá, hogy egyszer a történelem folyamán sikerült túljárniuk a zsidók eszén.

ariete 2015.01.26. 22:58:29

állandóan ez a téma.. lassan bedilizek az állandó bűnbánat tudattól. Vagy ne vegyem véresen komolyan? akkor már náci vagyok? komolyan, elmegyek rabbinak tanulni. Vagy oda nem vesznek fel csak úgy? Hát hogyan?

Faluzsaru 2015.01.27. 00:32:19

Ez a fotósorozat se nem döbbenetes, se nem gyönyörű. Az egész célja szánalmat kelteni a fotózott emberek iránt, illetve bűntudatot ébreszteni mindazokban, akik megnézik őket. Szerencsére nem mindenkiben sikerül.

2015.01.27. 07:30:08

@exterminador: Tévedésben vagy. Nekem a a jelenleg nyomorék, árva palesztin gyerekek sorsa valahogy jobban aggaszt, mint a 70 éve halott, nagyrészt ismeretlen körülmények között és ismeretlen számú zsidó áldozat. Meghalt, aki meghalt, rajtuk nem lehet segíteni és együttérzést sem úgy kell kelteni, hogy köteleznek minket rá és börtönbe zárják, aki esetleg kétked a számokban. Számomra normálisabb gondolkodás, ha az élőkön próbálok segíteni, mint ha a holtakon, de ti biztos máshogy gondolkodtok.
Ha a képek alatt nem lenne felírás ki tudná megmondani, hogy kiket ábrázol és miért?
Miért csak egy kiválasztott nép van a világon, akit 1000 évig kárpótolnunk kell valamiért, amihez nekem és gyerekeimnek semmi köze. Ezzel a rengeteg megemlékezéssel azt akarják elérni, hogy ne fordulhasson elő még egyszer ilyen tragédia. Oké a cél teljesen jó, de az eszközök rosszak, pont az ellenkezőjét érik el vele. Pont amiatt nő az antiszemitizmus, mert folyamatosan az arcunkba nyomják, köteleznek az együttérzésre és persze a kárpótlásra.
Miközben a saját hasonló bűneiket naponta végrehajtják, de arról tilos beszélni.

Mr. Rocketfinger 2015.01.27. 09:01:11

@roli101: és azokért a palesztin gyerekekért is aggódsz, akiket a sajátjaik ölnek meg? vagy azokért a palesztin gyerekekért is aggódsz, akiknek "csak" az apját ölik meg palesztinok? vagy csak azokért aggódsz, akik a zsidóknak esnek áldozatul?
aggódsz azokért a 12 éves kislányokért akiket naponta többször erőszakolnak meg Nigériában?
aggódsz azért az elképzelhetetlenül sok gyerekért a világban, aki szenved, éhezik, beteg, megverik megkínozzák, megölik?
lószart aggódsz. csak mivel most éppen megint a holokausztról van szó, ez kiváló alkalom, hogy egy jóízűt zsidózhass a reggeli KV-d szürcsölgetése közben. az ugye nem a blogger hibája, hogy ma éppen Auschwitz felszabadításának évfordulója van. persze posztolhatna olyat is amit említettél, és ami szintén szörnyű, de arra te sem kattintanál rá.

akrosztikon 2015.01.27. 09:03:40

@roli101: Hogyan segítesz a zsidó támadásokban nyomorékká vált palesztin gyerekeken? Ezekkel a kommentekkel? Ezek talán varázserejű kommentek, amelyek hatására a nyomorék palesztin gyermekek hirtelen meggyógyulnak?

KUHULIN 2015.01.27. 09:22:33

Ezeknél szebb képeket sose lásson a poster... :D

nemszólokmégegyszer 2015.01.27. 09:22:48

@roli101: Talán nem kéne /tudom, helyesen kellene/ rakétákkal lövöldözni Izraelt, meg iskolákban, kórházakban állítani fel a rakétavetőket. Mindemellett nem vagyok zsidóbérenc, sem holokauszt túlélő, sőt a családomban sincs /"csak" a nagyapám tűnt el a keleti fronton/. Mielőtt zsidózni meg komcsizni kezdenél, én tisztában vagyok azzal, hogy a kommunista Sztálin is ezrével irtotta a zsidókat. Mindazonáltal a szívem mélyéből sajnálom a háborúskodásban megsebesült, megnyomorult, meghalt minden embertársamat. Veled ellentétben, aki a cigány holokausztot is tagadja /talán kevesli is/, az örmény népirtásról, meg a koptok ról még nem is hallott. /remélem egyszer kikoptok/. Te hangulatkeltó fizetett troll. TTTTe szegény. :-(

2015.01.27. 09:31:16

@Mr. Rocketfinger: Ismersz? Nem valószínű. Fogalmad sincs, hogy mit gondolok, mit teszek. Nekem sincs fogalmam arról, hogy te mit gondolsz, mit csinálsz valójában, nem is érdekel. De azért lehessen már önálló véleményem valamiről, hagy aggódhassak azért, akiért akarok és ezt ne kérdőjelezd meg. Te is aggódhatsz a halott emberekért, te dolgod, küldhetsz pénzt a túlélőknek, a rokonaiknak, a te dolgod.
Te lehet nem veszed észre vagy nem akarod, hogy vagy 10-15 éve minden évben van valamilyen évforduló, megemlékezés, emlékév, avatás a zsidók javára, akik elhunytak, de a pénzt az mindig élők kapják. Minket köteleznek, hogy tudomásul vegyük és elismerjünk bármit, amit a tragédiáról állítanak, pedig semmi közöm nem volt hozzá, de gyerekeimnek, unokáimnak fizetniük kell, mert lesz mindig, aki emlékezteti őket. Lehet, hogy a te unokáid is szívesen fizetnek majd valamiért, amihez semmi közük, de az enyémek nem fognak.
Tudnál mondani még egy olyan tragédiát, ami ennyire napirenden van a mindennapokban és kötelezően el kell ismernie a világnak? A törököktől miért nem kérünk mi is pénzt a megszállás és a sok magyar halála miatt vagy a tatároktól akár? Más népeknek is voltak tragédiái, de csak egy van napirenden 70 éve.

2015.01.27. 09:32:42

@exterminador:

És ezt te milyen jogon, minek az alapján állapítod meg? Ugyanezen gondolatmenet szerint meg a fotósorozat készítőjének, vagy a posztolónak (de főleg az alatta vitázóknak) pedig ez nem más, mint egy indok egy jó kis keresztényezésre, magyarozásra, nácizásra, ami tetszik. Valamint arra, hogy azt, aki tiltakozik, vagy párhuzamot von, esetleg ellentétet feltételez, vagy összehasonlít, egyáltalán gondolkodni mer, meg lehessen bélyegezni, és el lehessen ítélni.

Ki az, aki azt meri mondani a nyugati, euro-atlanti világ széles nyilvánossága előtt, vezető médiaszemélyiségként vagy politikusként, hogy a többi nép történelmi és mai fájdalma is ér annyit, mint ezé az egyé?

Persze, hogy nincsenek ilyen posztok, vagy blogok, melyekben a kommunizmus vagy a zsidóság, ad absurdum még a cigányság, a bevándorlók, stb. áldozatait mutogatnák, hiszen melyik művész, elismert fotós csinálná meg a mainstreammel szemben, ki merészelne ilyesmikkel fellépni, mikor még az EU parlamentjéből is úgy vágták ki azt, aki a palesztin nők sorsáról mert beszélni, mint a macskát sz@rni, vagy mikor ugyanott egy tömeggyilkos horngyuláról neveznek el egy szobát, csak azért, mert moszkvai urai anno megengedték neki, hogy megnyissa az országhatárt? Nem volt még elég példa rá, hogy közösíti ki a "művészvilág" azokat, akik másról és máshogy próbálnak meg ugyanakkora erejű műveket alkotni? Egyáltalán, hogy kik vannak MA a nagyközönség előtt hivatásos, á, kicsitsempártatlan szakértők által elkönyveltetve MŰVÉSZNEK?

Gondolj bele, hogy a százmilliós emberáldozattal., és ennek a többszörösét tönkretévő kommunizmussal-szocializmussal szemben hogy bocsátottak meg a "művelt" Nyugaton, a SZU megszűnése körül szinte azonnal, s hogy miért szinta csak a B kategóriában, s attól lefelé láthatsz a szovjet típusú rendszereket hűen bemutatva azokat elítélő, világszerte terjesztett hollywoodi "filmalkotást" ... Talán még "A vörös cár" volt egy jó film, de még az is poénkodósra vette. A többi film meg helyi alkotás, amely max. a fesztiválokra kerül ki, de ott se kap díjakat. Ellentétben mondjuk olyanokkal, melyek a magyar népet ábrázolják rohattrasszeroknak (pl. Vespa, Csak a szél), UGYE ???

Ami filmet itthon készítenek a bolsi kegyetlenkedésekről, azokat meg a hazai "kulturális" közeg ignorálja, dokumentumfilmtől a nagyjátékfilmig. Színházakban csakis olyan darab mehet, amit kellőképpen homokos-liberális-baloldali rendez / játszik, a könyvpiacon is csak a hasonszőrűek, vagy az általuk megfizetettek által írt posztmodern zagyvalék megy, mint "bestseller", s a képzőművészek is örömüket lelik az ún. "polgárpukkasztásban", mely kifejezetten a nemzetfogalom és a nemzettudatosság ellen irányul ... de mindenképpen dícséretes, ha sűrűn be- ill. kiszólogatnak mindezekben az aktuálpolitikai állapotoknak, az ún. "magyarkodóknak", a kereszténységnek, a jelenlegi kormányzatnak, stb.

Aki megpróbál arról beszélni, mit csináltak itt a hős "felszabadítók" a VALÓSÁGBAN, 1944-1990 között, az kábé ki van rekesztve. Lássuk csak azt a dokumentumfilmet, annak fogadtatását, melyben a vörös hadsereg 1944-1945-ös tömeges nőerőszakolásait idézték fel, hogy azt is azonnal betámadták a libsik, hogy "de a magyar katonák is mit csináltak a ruszkiknál" pedig rohadtul nem. És közben még olyan szélballib állítást is olvastam vagy hallottam, hogy á, szó se volt ott erőszakról, mert a magyar lányok és asszonyok alapvető szükségleti cikkekért maguktól tették azt, amit (!!!) ... Hát valami ilyesmiről beszélek.

(folyt köv)

2015.01.27. 09:36:56

@exterminador:

(folytatás)

Mégis mint vársz te is attól, hogy percenként jelennek meg az ehhez hasonló, indulatgerjesztő, urambocsá "árokásó" posztok, miért kell felerősíteni újra és újra egy rakás emberben azt, ami miatt pont az ilyesmiket posztolókkal látványosan "együttérzők" nevezik ezt az országot és népet antiszemitának, konzervatívnak, 'házmesterlelkű' nácinak, stb?

Egyszerűen hisztériahadjárat folyik, miközben még a vak is látja, hogy még ez a libsik által látszólag oly nagyon gyűlölt és gyalázott kormány is csak azok seggét nyalja véresre, s tömködi százmilliárdokkal, meg minden egyéb kedvezménnyel, akik képesek még neonácizmussal, cigányirtással, antiszemitizmussal, horthy-kultusszal, stb. is megvádol(tat)ni azt, a nagy nyilvánosság előtt persze többnyire csak jó messziről, Ausztriától az Egyesült Államokig.

S nagyon látszik, hogy mindannak, amit ezek oly fennhangon hirdetnek, annak a saját berkeikben pont az ellenkezőjét cselekszik. A szegregációtól a nemkívánatos populáció sterilizálásán át a népirtásig, vagy a homokosság és más "másságok" ill. a bűnözés imádtatásától a vallásosság leköpködéséig.

Hogy ki az álszent, azt pontosan az a valóság mondja meg, amit a mainstream elhazudik, vagy megtilt, s amit a tömegek kénytelenek egyéb forrásokból megtudni. Nem értem, miért kell úgy tenni, mint akik csodálkoznak, vagy megdöbbennek ezen. Ha szaporodik a kétkedés és az ellentmondás, az talán pont azért van, mert éppenséggel azok gondolkodnak, akik azzal vannak megvádolva, hogy erre nem képesek. Akiket azzal szégyenítenek meg naponta, hogy a kiválasztottak dicső népével szemben alábbvalóak, és nem tartoznak az emberiségbe. Mégis, ezek után mit lehet várni, kedves nagyonis beszélő nevű?

@roli101:

+10

Minden szavaddal egyetértek, igazából a fentiek csak a magam szerény hozzáfűzései ...

2015.01.27. 09:43:50

@Mr. Rocketfinger:

Tudod jól, hogy nemcsak ezekért aggódik, azokat viszont nem ezeknek a túlélőknek a testvérei pusztítják el, mint erkölcsileg felsőbbrendű, többszörösen üldözött és pusztított áldozatok, akiknek valami egészen mást kellett volna tanulságul leszűrniük ebből, ha már annyira nagyon emberek ... talán azt, hogy nem szabad ilyesmit csinálni SENKIVEL SZEMBEN SEM, áldozatai UGYANANNAK, mint amit most másokon ők követnek el - ahogy a világtörténelemben elkövették már többször is. Jut is eszembe, te vajon mennyire aggódsz a Nigériában százasával élve elégetett keresztény gyerekekért? S tényleg elhiszed, hogy a lázadó palesztin nép lenne a bűnös a saját földjén, melynek a 10 százalékánál is kevesebbre szorították vissza mára?

2015.01.27. 09:50:14

@nemszólokmégegyszer: Amiről írsz, mindről hallottam és mindről olvastam. Én tagadok semmilyen holokausztot, csak vannak gondolataim vele kapcsolatban. Neked nincsenek, te elhiszel egyből mindent, amit mondanak. Te dolgod.
Jártál Palesztinában a rakétatámadások idején? Tudod pontosan mi történik ott vagy csak a tévében láttad, amit mondanak róla? Sajnos a történelemírás nem tényekre alapszik, csak föltevésekre és mindig a győztesek szája íze szerint írják. Csak abban lehetsz biztos, amit átéltél.
Nem vagyok troll, nem fizet senki, csak önállóan gondolkodok és tájékozott vagyok. Tudom az elnyomó rendszerek utálják az ilyet és mindent megtesznek, hogy elhallgattassák a hasonlókat, akár törvényi úton is (ugye tilos a holokausztról bármit is mondani, ami ellentétes a zsidók véleményével).
Gondolom te is kellően tájékozott vagy és tudod, hogy miért pont a zsidókat kezdték el utálni a nácik, akik pedig Németország lakosságának néhány százalékát adták a 30-as években és a világon senkinek se ártottak. Ekkor még Anglia és USA is egyetértett Hitlerrel az indokban és örültek neki, hogy tesz valamit. Természetesen ekkor még szó se volt a kiirtásról, csak korlátozásokról. Olvass utána és tájékozottabb leszel.

akrosztikon 2015.01.27. 09:55:52

@roli101: Te hogyan segítesz a zsidó támadásokban nyomorékká vált palesztin gyerekeken?

exterminador 2015.01.27. 15:57:44

@ekszvájzed: minden szavaddal bizonyítod azt, amit mondtam. Egyébként meg csak tessék, a téged zavaró dolgokról annyi blogposztot írsz, amennyit csak akarsz.
Egyébként nem olvasok regényeket, elég volt az első két bekezdés.

2015.01.28. 09:05:34

@exterminador:

Választ várok, és nem fikázást, mert az nem válasz. Én, ha fikázlak is, legalább elmagyarázom, hogy mindenképp megértsd. Figyelmesen és részletesen olvass el, vagy ne állj le velem vitázni inkább. Nem minden bekezdésben beszélek ugyanarról, max. körbejárom a témát, ha esetleg nem tűnt volna fel. És nem beszélek tőmondatokban, azt meghagyom azoknak, akik a fórumokat chatnek használják.

Jellemző ez is a zéró bitessé agymosott és butított egyedekre, hogy nehogy véletlenül még figyelmesen végigolvasva bele kellene alaposan gondolniuk valamibe, szellemmel és lélekkel egyaránt, jól megforgatva azt a fejükben ... A való életben sem olvasol regényeket ezek szerint? Ez annyira szánalmas. Legalább tisztelnéd és becsülnéd meg azt, aki az idejét, meg a gondolatait rád pazarolja, bár úgyis tudja, hogy kár beléd ... Tipikus "négy láb jó két láb rossz" viselkedés.

Ha valaki a fonákot mutatja fel, és felhívja a figyelmedet a kettős mércére, te is csak dacosan inkább hiszed tovább a dogmát, és bántod tovább azt, aki nem azzal ért egyet ... a te sarad. Úgyse tudsz mást, te sem, meg a többi magadfajta szektás sem, csak a mindennapokból, a közéletből kéne valahogy ezt a nyivákolást meg élből elutasítást már kirakni végre. Mikor még libbancs voltam én is, a magadfélék még pont arra tanítottak meg, hogy gondoljak bele mindenbe, és mindennek lássam meg a visszáját is.

Nem baj, a bűnösök akkor se "mi", magyar emberek leszünk, ha beleszakadtok is. Ilyen a világon nincs, hogy egy magát világurának kinevező nép állítson be bűnbaknak egy másikat, minden más egyéb vétkesek fölé, és azt a sárba tapossa, pont úgy, ahogy ezt saját maga állítja, arról a másik népről, hogy az csinált ővele ilyet. Csak egyszer nyaljon vissza ez a fagyi, csak egyetlen egyszer. Nem tudom, mivel veretnétek le, EU-val, vagy maga a szentséges Erec fáradna ide, ahogy részben már meg is tette, de lehet, hogy elég csak egy szimpla nemzetközi blokád is, meg egy kis megrendezett autóbaleset, mint Ausztiában, csak ahogy ez már demokratáéknál szokás?

Kis hamis, ha nem olvasol többet, még tényleg azt hiszem, hogy egysíkú vagy ... De sebaj, mert vannak elegen rajtad kívül, akik meg igen, és megértik, ha el akarnak nekik mondani valamit. Tudod, én is megértettem, kb. 7-8 évvel ezelőttig, amiket az ilyen fotók sugallnak, mert érző lélek vagyok, de továbbgondoltam, összevetettem, arányosítottam, és a történelmet is alaposabban megtekintettem, és azért tartok most már inkább itt, és ezt neked is csak ajánlani tudom, ha nem ebből az iparból élsz meg te is ... :)

Szégyen, hogy a világ összes emberének kínjából ez az egy téma érdekel, izgat és hergel titeket, mind a mai napig, még azok közt is, akik közt éltek, s akiknek nem hagyjátok, hogy azok végre a saját dolgaikkal foglalkozhassanak, s így önmaguk uraivá lehessenek. Mert előbb-utóbb ebből az egész világnak már k.vára elege lesz. S ha ezt se olvasod el, azt is lesz.rom már, mert tudom, hogy majd elolvassák mások, Tudod, én a gondolatot senkitől nem sajnálom, és a véleményemet kifejtem, ha szabadon megtehetem. Ahogy tanultam, és nem rosszaktól, ezt te sem vitathatod.
süti beállítások módosítása