Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2014. december 28.

 

buek5.jpg

 

Újévi fogadalmak helyett...


Szkeptikusan tagadjuk, vagy épp lázasan fogadalmakat készítünk, az újesztendő hete mindannyiunk számára különleges energiával rendelkezik: a megújulás, újrakezdés, újjászületés időszaka ez, amikor óhatatlanul is számot vetünk. Mi az, amitől meg akarunk szabadulni, és mi az, amit életben akarunk tartani magunk körül? Kérdések, amelyeket bár minden nap tanácsos lenne feltenni magunknak, sokszor egy egész éven át, a fejünket homokba dugva várjuk a januárt: "na majd most".

A Kabbala Központban azt tanuljuk, hogy inden nap egy újrakezdés: tanáraink szerint nem számít, mi történt tegnap vagy tegnapelőtt.  Amikor reggel kinyitod  a szemed és lélegzetet veszel, egy új nap, egy új élet veszi kezdetét. Ahogy mindenki más, én is gyakran megfelejtkezem erről - ilyenkor pedig fogadkozás helyett inkább a meditációhoz fordulok. "Érzem, ahogy a frusztráció és a halogatás egyre távolabb kerül tőlem. Minden lélegzetvétellel közelebb kerülök célom megvalósításához. Érzem, hogy erősebb vagyok és egyre jobban kapcsolódom a Fényhez. A lustaság és a kétségek eltűntek, érzem a beteljesedést és azt, ahogy egyre többet érek el." Változni nem lehet egyik pillanatról a másikra: az elhatározásokat betartani, a döntéseinkkel megbarátkozni lélekben, nem csak agyban, és következetesen menni a cél felé rengeteg gyakorlást és küzdelmet igényel.

Mindannyiunknak vannak önpusztító tulajdonságai és szokásai, de ha mélyebbre ásunk, talán megértjük: azért "szabotáljuk" saját magunkat, mert félünk, hogy ha meghoznánk a döntést a "nagy változással" kapcsolatban, nem lennénk képesek kitartani önmagunk mellett. Olyan - egyébként jó lelkű, édes - embereket ismerek, akik egyszerűen nem akarják elfogadni, hogy nekik is - mint mindannyiunknak - jár a boldogság, és "nem érdemlem meg" felkiáltással eltolják maguktól a lehetőségeket egy jobb életre. A fogadalomtétel előtt tehát érdemes visszanézni: a kabbalisták hite szerint ha már felfedeztük a negatív viselkedésünk okát, akkor sokkal könnyebb megváltoztatni a rossz
szokásainkat.

Yehuda Berg, a Valódi gazdagság című kötet szerzője így ír az újesztendőről: "Ahogy besétálunk az új esztendőbe, a vágyainknak sokkal nagyobbnak kell lennie, mint hogy csupán több boldogságot és kevesebb keserűséget várjunk. Fontos megértenünk, hogy az igazi cél az a boldogság, ami mentes attól a hullámvasutazástól, fenttől és lentől, amit mindannyian tapasztaltunk már életünkben. A negativitás csak akkor tud eluralkodni rajtunk, ha engedjük. Válasszuk a boldogságot az aggodalmaskodás helyett és válasszuk a tudatos viselkedést ahelyett, hogy ösztönből reagálnánk mindenre - ez nem csak sokkal jobbá teszi a rossz dolgokat, de Fényt hoz minden sötétnek látszó helyzetbe. És bár nem mindig megy könnyen, mégis ez a valódi boldogság titka."

Fényes hetet, szilvesztert, és újesztendőt mindenkinek!

www.facebook.com/KabbalaKozpontMagyarorszag
www.facebook,com/SteinerKristofOldala
www.whitecityboy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr357017465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása