Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2014. november 23.

 

hálaadás.jpg

 

A hálaadás hete

Az előttünk álló hét sok szempontból varázslatos lesz: nem csak Advent első vasárnapja köszönt be, de az amerikai hálaadás ünnepe is megérkezik. És bár közülünk kevesen ünneplik, az amerikaiak számára épp olyan fontos, mint nekünk a karácsony. Sajnos sokan félreértelmezik, mondván: az őslakos indiánoknak bezzeg nincs miért hálásnak lenni, ám ez a szép hagyomány koránt sem nacionalizmusról, sokkal inkább spiritualitásról szól. Hálásnak lenni azért, amink van - legyen szó az asztalunkra kerülő kenyérről, a reggeli kávénkról, a tiszta ruháinkról, vagy a szeretetteljes emberi kapcsolatainkról – rendkívül fontos dolog.

Janis Joplin énekli egyik dalában: „Nem érdekes, hogy addig nem tudod, mid van, míg el nem veszíted?”, a kabbala tanárom, Yehuda Berg pedig egyetért vele: „Sokszor sajnos csak akkor látjuk meg az értéket az emberekben, amikor már kiléptek az életünkből: csak ekkor vesszük észre, hogy kik is ők, hogy mit adtak nekünk.” Ez persze nem csak emberekre igaz. „Hányan imádkozunk csak akkor az egészségünkért, amikor az már veszélybe került, vagy anyagi biztonságért, amikor a bankszámlánk már kimerülőfélben van? Túl gyakran fordul elő, hogy csak akkor kezdünk valamit megbecsülni, amikor azt már majdnem elveszítettük.”

A hálaadás segíthet abban, hogy megtartsuk mindazt a jót és szépet, aminek birtokában vagyunk. A Kabbala Központban azt tanuljuk: minél őszintébben értékelünk egy személyt, élethelyzetet, vagy tehetséget, annál nagyobb az esélyünk hogy beteljesedjünk általa. Ám, ha hálátlanul kritizálunk, a hőn áhított boldogság egészen biztosan várat magára. Hogy ezt észben tartsuk, a kabbalisták közül sokan minden reggel elmormolják a "Modeh Áni" mantrát – melynek szó szerinti fordítása: „hálát adok.” Ez a reggeli rutin arra tanít minket, hogy keressük az alkalmat a hálaadásra. Ahogy Yehuda mondja:  “a levegőért, amit lélegezhetünk, az életért, amit élhetünk, hogy szerethetünk, hogy tanulhatunk”.

Ezen a héten emlékezz rá: mindig sokkal könnyebb arra figyelni, amink nincs, mint hálát adni mindazért, amivel meg lettünk áldva.

Hálás hetet!

www.facebook.com/SteinerKristofOldala
www.facebook.com/KabbalaKozpontMagyarorszag
www.facebook.com/WhiteCityBoyBlog

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr906925941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása