Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2014. szeptember 28.

 

buék.jpg

 

Korai B.U.É.K mindenkinek!

Nyugi, nem arról van szó, hogy szeptember végén koccintanék 2015-re. Szerdán este köszöntött be a „zsidó újévnek” becézett Rós Hásáná, ám az ünnep korántsem csak a zsidóké. A kabbalisták szerint ilyenkor olyan spirituális magvakat ültethetünk el, amelyek egész esztendőben bőséges termést hoznak majd. Az ünnep egy lehetőség arra, hogy mindannyian átgondoljuk, mi az, amit meg akarunk változtatni az életünkben.

A Kabbala Központban azt tanuljuk, hogy az úgynevezett “zsidó ünnepek” gyökerei sokkal korábbra nyúlnak vissza, mint a zsidó vallás intézményesített, egységesített, mai formája. Nem véletlen, hogy a legtöbb zsidó ünneppel csaknem egy időben szinte minden nagy világvallás követői ünnepelnek valamit: a Hanuka – karácsony, Pészah - húsvét párhuzamok a legfeltűnőbbek. Ezek az időszakok a világ emlékezetében élő kozmikus kapuk, és minden egyes ünnep más és más energiát hoz az életünkbe. A Rós Hásáná a megújulásét. A kabbalisták szerint a Rós Hásáná időszaka minden évben egy kőkemény teszt mindannyiunk számára: kapcsolatok bomlanak fel, vagyonok vesznek el, háborúk robbannak ki, és valahogy egyfajta általános tanácstalanság lebeg körül minket, így folyamatosan másokat hibáztatunk a saját nyomorunkért. A kabbala tanai szerint mindez azért történik, mert az Univerzum, a Fény, Isten – vagy ki-ki nevezze, aminek csak neki jólesik – igyekszik a tudtunkra adni: ha magunktól nem változunk, a körülményeink majd változtatásra kényszerítenek minket. Minden azért történik, hogy egy nap végre elérkezzünk arra a pontra, amikor ki merjük jelenteni: “Nem mutogatok másokra, mert tudom, hogy az egyetlen valós boldogság a tudatosságból fakad, nem pedig a külső körülményekből és elvárásokból. Elfogadom, hogy ki kell nyitnom a szívemet mások felé, mert az ítélkezés és az igazam bizonyítása személyes és globális szinten is zsákutcának bizonyult.

A Rós Hásáná során tulajdonképpen egyfajta éber meditációban mélyülünk el, amelyet “időutazásnak” nevezünk. Pontosan felidézzünk azt a helyzetet, párbeszédet vagy konfliktust, ahol reaktív módon viselkedtünk. A meditáció során egyszerűen “kicseréljük” a tapasztalatot: nem hagyjuk majd, hogy bárki kiborítson, felbosszantson, elszomorítson, és persze magunk sem tesszük mindezt a másikkal. Yehuda Berg, a Kabbala ereje című kötet szerzője így ír az “időutazás-meditációról”...

“Amikor már lélekben szemben állsz az egykori problémával – képzeld magad a másik fél helyébe. Gondolj bele, számára milyen fájdalmat és kárt okozhatott, hogy nem sikerült barátokként, lelki társakként elválnotok. Gondolatban folytass párbeszédet az illetővel, és minden egyes mondatodból sugározzon a szeretet, a megértés. Nyerd el a bocsánatát, és gondoskodj róla, hogy az időutazás után benned se maradjon semmilyen tüske.Végül fogadd meg, hogy jövő ilyenkor sokkal kevesebbszer kell majd a ‘múltba utaznod’, hiszen úgy alakítod majd az évet, hogy ne legyen mit megbánnod.“

Hág számeáh”, azaz “boldog ünnepet”, és “shana tova”, azaz “jó évet” mindenkinek!

www.facebook.com/KabbalaKozpontMagyarorszag

www.facebook.com/SteinerKristofOldala

www.whitecityboy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr996739309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása