Ezt az italt olyan három éve ismerjük közelebbről. Neveztük már forró nyári estéken a legjobb barátunknak is. Olasz fröccsnek becézzük és már többször kerültünk közelebbi viszonyba bele. Az Aperol Spritz titka pedig a keverés arányában rejlik: 3-2-1 és már kész is! Ezért is figyeltünk fel arra, hogy most Aperol-bérletet is kaphatunk. Az igazság az, hogy van olyan barátnőnk, aki már így is bérletes...D Azt persze most tudtuk meg, hogy az Aperolt 1919-ben alkották meg a Barbieri testvérek Padova városában. Édes- és keserű narancsot, rebarbarát, jácintot és enciát mixeltek, meg néhány gyógynövényt még. Nagyon rendes volt tőlük, tényleg! Szódával és proseccoval kitűnő szerintünk. A Spritz pontos eredete nem tisztázott, de az első változatait már az 1800-as években is fogyasztották, Olaszország osztrák megszállása alatt. A spritz szó valószínűleg a német spritzen rövidítése, amit mi magyarok is átvettünk “spriccel” formában. A Wachau híres borait túlságosan erősnek találó osztrák katonák egy kis szódával tették kellemesebbé, és az általuk kedvelt sörhöz hasonló alkoholtartalmúvá a hegy finom nedűjét. Aztán az évek során valamikor egy kis Aperolt is adtak a frissítő italhoz – így született az Aperol Spritz első változata. Ennyit a történelemről.
A lényeg, ha otthon készíted, hogy figyelj az arányokra:
3-2-1: kész az Aperol Spritz
jég
3 rész Prosecco (olasz habzóbor)
2 rész Aperol
1 rész szóda
egy szelet narancs
Legjobban fehérboros pohárban mutat.
Na most. Ezen a nyáron nyílt ugye egy Aperol Garden. Oda nyerhetsz bérletet az italra. Szerintünk ez iszonyat cool. De tényleg. Csak a facebook oldalra kell felmenni és már indulhat is játék. ITT az ital oldala, aztán egészségetekre! Mi holnap délutánra gondolkodunk egy ilyen keserédes italozást...