Nesze!szer

Vidám vasárnap

2014. augusztus 02.

 

vidámvasárnapelefánt.jpg

 

John Gottman, a világhírű párterapeuta kutatási eredményei szerint egy párkapcsolat tartós jó működéséhez az szükséges, hogy a pozitív, elismerő megnyilvánulások mennyisége legalább 5:1 arányban meghaladja a negatívakét. A pozitív érzelmek támogatásának egyik módja az, ha elkezdjük figyelni a másik viselkedését, és megpróbálunk észrevenni mindent, amiért hálásak lehetünk neki. Ez pontosan az ellentéte annak, amit automatikusan teszünk sokszor (pláne a sérelmek után): az illető kritizálható magatartását lessük árgus szemmel. Nem tökéletesen törölte le a konyhapultot?! Elsózta az ételt?! Könyörtelenül lecsapunk, és igyekszünk megsemmisíteni a kritikánkkal.

A kapcsolatot éltető pozitív érzelmek intenzitása azonban csak akkor fokozódhat, ha új munkamódra állunk át: észrevesszük, értékeljük és megjegyezzük a másik fél viselkedésében fellelhető vonzó, szerethető elemeket.

Dr. Szondy Máté

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr746568711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása