Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2014. július 27.

 

almodovar cruz.jpg

 

A veszekedés 12 pontja

Legyen szó politikai vitákról, egy eldurvult kapcsolatról, vagy egy családi, vagy akár munkahelyi veszekedésről, sosem fog megoldás születni, ha mindenki csak fújja a magáét. Kompromisszumok és nyitottság nélkül a béke csak illúzió marad. A valóságos béke csak akkor érkezhet el, ha – legalább az egyik fél – az igaza bizonygatása helyett megáll, és így szól...

1. A saját álláspontom olyan nekem ebben a pillanatban, mint a gyermekem, vagy a kutyám: szeretem és védelmezem, ezért nem haragudhatsz rám.

2. Fontos nekem, hogy megértsem a te álláspontodat is, ezért arra kérlek, hogy beszélj velem türelmesen és érzékenyen, mert másként nem az jön át, amit mondasz, hanem az, ahogy mondod.

3. Nem szeretek veszekedni, de bizonyos helyzetekben elveszítem a türelmemet, ahogy te is – ne csináljunk nagy ügyet belőle, a veszekedés, ha civilizáltan zajlik, mindkettőnket közelebb hozhat ahhoz, hogy jobb, megértőbb, elfogadóbb emberek legyünk.

4. Ha a veszekedés közben olyasmit mondok, ami nagyon bánt téged, bocsáss meg érte. Igyekszem mérsékelni magam, kérlek te se mondj olyan dolgokat, amelyekkel maradandó károkat okozol a lelkemben.

5. Ha mégis mondunk olyasmit, amiről később úgy érezzük: csak a veszekedés heve mondatta ki, kérjünk bocsánatot érte, és bocsássunk meg a másiknak.

6. Hiszem, hogy az igazság valahol a kettőnk álláspontja között van, és minél inkább ragaszkodunk a sajátunkhoz, és utasítjuk el a másikét, annál messzebb kerülünk tőle.

7. A múltbéli sérelmekkel példálózni nem érvényes – ha már bocsánatot kértem értük. Ha megoldást akarunk találni, ne úgy próbáljunk békét kötni, hogy hibást keresünk.

8. Ha egyáltalán nem jutunk közös nevezőre, akkor sincs semmi gond – jogunk van ellentétes véleményen lenni bizonyos dolgokban, ez nem jelenti azt, hogy ellenségek vagyunk.

9. Igyekszem felismerni, ha csak csökönyösségből ragaszkodom az álláspontomhoz, hiszen az álláspontunk megváltoztatására való képesség nem gyengeség, sokkal inkább erény.

10. Gyakran emlékeztetem magam, hogy mindig van egy teljesebb kép, mint amit látok. Hiszek benne, hogy ezen a fájdalmas folyamaton át én, te, és a világunk egy jobb helyre érkezik meg.

11. Ha úgy érzed, hogy a nézeteltéréseink annyira mélyek és súlyosak, hogy nem vagy képes elviselni az én álláspontomat, az a te döntésed, és ez esetben tudod, mit kell tenned - egyszerűen ne keresd a társaságomat.

12. Ha végül úgy érzem, hogy én nem szeretnék tovább időt és energiát invesztálni ebbe, mert nem tart sehová sem, akkor sajnos szintén el kell búcsúznunk egymástó. És megértenünk: ezt a meccset már egy másik konfliktusban, egy másik emberrel játsszuk majd le - az ugyanis biztos, hogy ha nem lett megoldva, követni fog minket halálunk napjáig, és még tovább.

Fényes, nyugodt hetet!

www.facebook.com/SteinerKristofOldala

www.whitecityboy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr206547583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása