Nesze!szer

Frida, a stílusikon

2014. július 14.

 

 

 

 

 

Innen, Európa közepéről nézve mexikóinak lenni alapból is egy színes, izgalmas élet lehet, ám ebbőlaz alapból még többet kihozni csak keveseknek sikerülhet. A XX. század elején élt festőnő Frida Kahlo azonban beleadott mindent!

Frida a pólón, Frida a nyakláncon, a lámpa búrán és a mobiltokon. Miért kerül rá ez a furcsa kinézetű nő egyre több tárgyunkra? Frida Khalo (1907 – 1954) egy szörnyű balesetnek köszönhette, hogy művész lett. Alig 18 évesen 1925-ben szerelmével egy buszra szállt, ahonnan már a saját lábán nem tudott leszállni, a busz villamosba ütközött, a súlyos balesetben Frida gerince több helyen is eltört. Hónapokig gerincmerevítőben feküdt, baldachinos ágya fölött tükörrel, unaloműzésből festegetni kezdett.

Valahogy így kezdődött...

Frida gyönyörű nő volt, az európai (magyar – német származású) apa és a (spanyol – indián)mesztic anya négy lánya közül a harmadik, ereiben csörgedezett a nagy kontinens kultúrája és a mexikói harsányság, az indián misztikum földöntúli hiedelemvilága és bohém természetének féktelensége. A különös egyvelegből egy kirobbanóan izgalmas, kacér és elbűvölő, ugyanakkor titokzatos, fájdalmas és elveszett asszony született. Az életét karmikusan meghatározó baleset után a művészetnek élt, festményei meghódították Amerikát, alkotásai révén ismerte meg férjét a nagyhasú Diegó Riverát és hírnevének köszönhette számtalan szeretőjét, nőket, férfiakat is, köztük a csodás fotóst, a szintén magyar származású Muray Miklóst, aki legismertebb portréit fotózta. (Többek között a leghíresebbet, a zöld hátterű portréját.) Halálig fájdalomban élt, a fizikai fájdalmak mellett át kellett élnie a gyermektelenség lelki fájdalmát, a gyermekkori bénulás okán kacska jobb lábának amputációját, végül a számtalan gerincműtét újra és újra felerősödő kínjait.

 

frida zöld.jpg

 

Különös, színes és időnként hátborzongató festményeiben mesél erről a rengeteg fájdalomról. Ugyanakkor káprázatos, harsány csodás világa magával ragadja, újra és újra inspirálja a világot. Frida Kahlo arca stílusjegy, egy különös mexikói viseletbe öltözött, egyszerre taszító és vonzó asszonyportré, ami most már mindenen jól mutat. Ennél azonban sokkal több is, hiszen a mexikói jegyek Fridával együtt állandóan megihletik a tervezőket. Tavaly például a pakisztáni divathét nagymszenzációja volt az a kollekció, amelyet Frida Kahlo ihletésére egy helyi tervező, Deepak Parvani alkotott. Merj élni, meghalni bárki tud! – szól Frida Kahlo egy gondolata. Csoda, hogy egyre többen követőivé válunk?

Frida hatvan évvel ezelőtt július 13-án halt meg. Mexikóváros külvárosában álló szülőháza a Kék Ház, ma múzeum.

Nesze!Zsé

Életéről 2002-ben Salma Hayek főszereplésével filmet forgattak.

Koreai divatmagazin Frida ihlette anyaga ITT

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr576507049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása