Nesze!szer

Te vagy a hős!

2014. május 05.

 

kep1l (2).jpg

 

Nem szívesen mondjuk el, de ezek tények sajnos. A hirtelen szívhalál az iparilag fejlett országokban mindenütt vezeti a halálozási statisztikát. Magyarországon körülbelül évente csaknem 20-25 000 honfitársunk (a felnőtt lakosság közel 0,3 százaléka) halálozik el emiatt. Ez az arány háromszor akkora, mint az Egyesült Államokban, illetve Nyugat-Európában.

Ami a legdurvább, hogy minden harmincadik percben hal meg valaki kórházon kívül ebben a kórképben. A betegek 20-30 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul, túlélési esélyeik ez esetben nem túl jók, finoman fogalmazva is, hiszen újraélesztésükre az első tíz percben van a legnagyobb esély. Azonban míg Németországban 1000 emberből 973 tud újraéleszteni, addig 1000 magyar közül összesen 17 ember tudja, hogy mitévő legyen ilyen vészhelyzetben. Ezen szeretne ez a kampány változtatni.

Van két elszánt mentőorvos, akik kidolgoztak egy módszert, amivel 15 perc alatt lehet bárkit megtanítani erre az újraélesztési technikára. Hétköznapi hősöket képeznek. Olyanokat, akik ha kell, tudnak menteni. A TeVagy a Hős+ program kitalálói, Klupács Péter és Mészáros Zalán sok éves szakmai tapasztalatukra építve dolgozták ki az újraélesztés sajátos módszerét. A lényeg: ne a mentőket értesítsd elsőnek, hanem kezdjed el a szívmasszázst. Az első 4 perc a legfontosabb, ha akkor helyesen cselekszünk, életet menthetünk. És már hívhatjuk is a mentőket, a többi az ő dolguk, ha minden szerencsésen alakul. A lényeg, hogy tudjuk, tudjad a helyes technikát. Ahogy említettük, kampány is indult a múlt hónapban, hogy mindenki elsajátíthassa az ismereteket. Mutatjuk a videót is, hogy te is hős lehess és szükség esetét megmenthessed valaki életét. Minden további infó ITT

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr816120269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása