Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2014. április 21.

 

változtatás kristóf.jpg

 

Hibákból erények

Néhány napja kaptam egy e-mailt egy lánytól, aki rendszeres Nesze!szer olvasóként azt kérdezte tőlem: "Annyit írsz arról, hogy az ember igenis képes változni, de az én környezetemben valahogy azt látom, hogy az emberek egy életre megőrzik a rossz szokásaikat. Mi van akkor, ha igaza van Estellának a Szép remények című filmben, és az emberek valóban nem változnak?"

Én valóban hiszek a változásban, de persze nem úgy, hogy az egyik napról a másikra történik. Ugyanakkor abban is hiszek, hogy a változás valójában hétköznapi döntések rendszerével kezdődik - nem pedig "megtörténik". Mi szoktatjuk rá magunkat az új viselkedésmintáinkra, és mi tartjuk be a magunknak tett ígéreteinket. Senki más nem teheti meg ezeket helyettünk. Emellett a "rossz" tulajdonságaink nem feltétlenül rosszak ám. Könnyen lehetséges, hogy éppen ezek segítenek majd abban, hogy elvégezzük az életfeladatunkat - a "hibáink" éppen úgy a mi különleges adottságaink, mint a különféle tehetségeink. Hogy egy példát említsek: egy figyelemzavaros hiperaktivitásban "szenvedő" milliárdos céget építhet fel éppen azért, mert egyszerre csak egymillió dologgal tud egyszerre foglalkozni.


És akkor jöjjön egy személyesebb példa. Sok barátom szerint idegesítően őszinte tudok lenni. Amikor kommunikálok valakivel az a célom, hogy úgy beszéljek vele, mint a legjobb barátaimmal. Nem taktikázom, az őszinte, egyenes  beszédben hiszek. Világ életemben ilyen szókimondó voltam. Alapvetően nagyon intuitív ember vagyok és egyáltalán nem a megszokott sémák szerint élem az életem. Gyakran belemegyek olyan helyzetbe, ami más számára rémisztőnek hat, és rengeteg nem túl általános szokásom van. Igyekszem mozgatni a határokat - legyen szó kis vagy nagy dolgokról - és teljesebb képet alkotni a világról, mint amit a hétköznapok során látunk és, amit a társadalom ránk erőltet.

És bár korábban talán sokszor mások megdöbbentésre is hajtottam, az évek során szép lassan az őszinteségem és a szókimondó stílusom egyfajta eszközzé vált - hogy olyan dolgokat kommunikáljak, amik mások számára is jelenthetnek valamit. Legyen szó az anyukám elvesztéséről vagy egy kapcsolati hűtlenségről. Ezek olyan dolgok, amelyekkel előbb-utóbb sokunknak szembe kell néznünk, és valahogyan fel kell dolgoznunk. Úgy érzem, hogy én a saját szenvedéseimből és fájdalmaimból nagyon sokat tanulok. Abban bízom, hogy azok, akik összeakadnak az írásaimmal - amelyekben olyan "idegesítően őszinte" vagyok - esetleg egy kis könnyebbséggel indulnak akkor, amikor hasonló helyzetbe kerülnek.

Ezen a héten gondold át, milyen negatívnak vélt szokásaidat, viselkedésmintáidat tudod "felhasználni" a pozitív változáshoz, ha pedig megvan, légy elszánt, és türelmes magadhoz. Ahogy a kabbala tanárom, Yehuda Berg írja: "Amíg elhisszük, hogy sosem leszünk képesek változtatni a természetünkön, addig nem is leszünk képesek rá. Pedig valójában bármire képesek vagyunk, csak el kell hinnünk - és persze dolgoznunk kell rajta."

Fényes hetet mindenkinek!

www.whitecityboy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr986055980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása