Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2014. március 16.

 

béke nyitó2.jpg

 

A béke veled kezdődik

"Ukrajnában háború van!" - harsogják az újságok, mi pedig döbbenten bámulunk magunk elé: hogyan lehetséges, hogy az emberiség annyi szenvedés után még mindig a saját sírját ássa? Az "okosok" persze mindent tudó politológusokként elemezgetik a helyzetet: "Az egész a pénz miatt van.", "Az egész a határviták miatt van.", és így tovább - ám a valóságban a háborúk sosem a földért, anyagi okokból, vagy határkérdések miatt törnek ki - a hátterében mindig a gyűlölködés áll.
A gyűlölet ugyanis mindig talál okot arra, hogy felüsse a fejét. Más a bőrőd színe? Idegen vagy! Más a vallásod, mint az enyém? Istenkáromló, bálványimádó vagy. Másként gondolkozol a szabadságról, mint én? Másra szavaztál? Ostoba vagy, és nem látod át az egyértelmű helyzetet. Pedig a helyzet valóban egyértelmű - a válaszok sosem a konkrét anyagi kérdésekben keresendőek, hanem abban, hogy tiszteljük -e egymás emberi méltóságát. Ahogy Yehuda Berg, a Kabbala és a szeretet című könyv szerzője írja: "Ha mindannyian mások érdekeit helyeznénk a sajátunk elé, akkor sosem lehetne háború."

A Kabbala Központban azt tanuljuk, hogy a boldogság sosem az aktuális hatalmon lévő kormányon vagy a pénztárcánk vastagságán múlik, hanem azon, hogy képesek vagyunk -e mindenben és mindenkiben meglátni a jót.
"Sajnálatos módon ezt könnyebb így megfogalmazni, mint valóra váltani. Nem könnyű a barátunkban meglátni a jót, amikor épp vitázunk velük. Még ennél is nehezebb olyanban meglátni a jót, akivel nem jövünk ki túl rózsásan vagy aki éppenséggel igazságtalanságot követettet el velünk szemben, vagy megkárosított minket. És mi a helyzet a saját életünkben felbukkanó kihívásokkal? Amikor épp nehéz időszakot élünk át, szinte képtelenek vagyunk észrevenni azokat a jó dolgokat, amik éppen a nehézségek örve alatt érkeznek hozzánk." - írja Yehuda. Ám bármilyen nehéz is megvalósítani mindezt, azzal, hogy a feltétel nélküli szeretetet választjuk - tiszteletben tartva mindenki jogát arra, hogy kiválassza a saját ösvényét, akkor is, ha az nem egyezik a miénkkel - mindannyian segíthetünk eltávolítani a fájdalmat és a szenvedést a világról, világból. Közben pedig anélkül, hogy prédikálnánk, vagy kioktatnánk másokat, őket is változásra inspiráljuk. Így jön létre - neked és nekem köszönhetően - a régen várt globális változás.

A kabbalisták szerint a saját gondolkodásmódunk teremti meg a saját valóságunkat. Ha valaki folyton a rosszat látja a másikban, vélhetően nem is fog egyebet megtapasztalni az illetőből - csakis negativitást.
Ám ha a jó dolgokat keresed a másikban, nem lesz nehéz fellelned azokat, és  az emberi kapcsolataid egyszeriben áldások forrásaivá változnak. Yehuda Berg szerint ugyanez igaz a különböző élethelyzetekre is. "Ha egy akadállyal küszködünk, akkor koncentrálhatunk a fájdalmunkra és frusztráltságunkra, vagy azon is elgondolkodhatunk, hogy ez az akadály milyen pozitív vágyakat erősít fel bennünk, hogyan segít nekünk abban, hogy jobb hellyé változtassuk a bolygót, amelyen élünk." A béke tehát tulajdonképpen döntés kérdése.
Te hogy döntesz?

Fényes hetet mindenkinek!

www.facebook.com/kabbalakozpontmagyarorszag

www.whitecityboy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr545864364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása