Nesze!szer

Hol vannak a plus size Disney hercegnők?

2014. február 01.

disney hercegnő2_1.jpg

Szőke, derékig érő haj, karcsú, vagy éppen túl sovány. Ez jellemzi nagy többségben a mesebeli szereplőket, ami nagyon szép, viszont nincs sok köze a valósághoz. Hiszen sok tizenenéves, de még az idősebb Disney rajongók is, a 0-snál nagyobb méretű ruhákat hordanak. Egy Virgina államokbeli középiskolás lány Jewel Moore, január 24-én gondolt egyet, és írt egy petíciót a Disney stúdiónak, hogy a jövőben olyan hősnőket is kreáljanak, akik kinézetre közelebb állnak az igazi nőkhöz.

Jewel nem is gondolta volna, hogy péntekre már 2000 aláírója lehet a petíciónak, és ez a szám  azóta is folyamatosan növekszik. A 17 éves lány így fogalmazott: ” Nagyon nehéz ma példát  találni plus size női karaktere a médiában. Ha a Disney kreálna egy olyan plusos szereplőt, aki a méretei ellenére ugyanolyan csodálatos, és szerethető lenne, mint a többi hercegnő, az sokat segítene a korombelieknek, hogy könnyebben elfogadják saját magukat, és ne érezzék többé csúnyának, és kirekesztettnek magukat csak azért, mert nem elég soványak. Tudom, hogy ezek a lányok nem valóságosak, de kislányként mégis tőlük szerezzük az első benyomást arról, milyen az igazi nő. Én már közelebb vagyok a felnőtt korhoz, de vannak kisebb unokatestvéreim, akik szeretik a meséket, engem pedig boldoggá tenne, ha már most is egy szélesebb skálát látnának arról, mennyien, és mennyi félék az emberek, és nemcsak az lehet sikeres, aki vékony is.”

disney hercegnő petíció_1.jpg

 

Azt azért nem mondhatjuk, hogy a Disney nem újított a mesehősnők terén, hiszen jelentek meg olyan rajzfilmek, amelyekben a női karakterek nem születnek palotába, és az idejük nagy részét nem azzal töltik, hogy álmodozva, vagy éppen padlót súrolva a herceget várják. 2012-ben jelent meg a „Merida, a bátor”, amiben a főszereplő egy hebrencs, vicces, fiúsabb stílusú leányzó, aki azért küzd, hogy ne kényszerből kelljen férjhez mennie, és szabadidejében azt tehesse, amihez éppen kedve van. Vagy 2009-ből a „Hercegnő és a béka”, amiben megismerhetjük Tianát, az afro-amerikai lányt, aki mindennap keményen dolgozik azért, hogy egy nap megnyithassa a saját éttermét, ahogyan azt édesapjának is megígérte. Rajtuk kívül akad még példa a 90-es évekből is, hiszen ki ne emlékezne Pocahontasra (1995), vagy Mulanra (1998), akik nem férjre és gyerekekre vágytak, hanem valami nemesebb dolgot szerettek volna véghezvinni az életükben. Vagy a mi kedvencünk, a 2013-as Jégvarázs, ami azt üzeni, ne menj férjhez valakihez, akit mindössze 5 perce ismersz. „Nem azt mondom, hogy ezek után ne legyenek többé vékony hercegnők, egyszerűen csak legyen több, élethűbb karakter. Bizonyos emberek a környezetemben azt mondják, újra kellene gondolnom az ötletemet, hiszen a lányoknak egyáltalán nem lenne szabad a média alapján megítélni magukat. Ezzel egyet is értek, viszont úgy látom, hogy sajnos ez elkerülhetetlen, ezek után nem látom akadályát annak, miért ne lehetne a médiát jó célokra is felhasználni?”  Van még egy réteg, akiket Jewel szeretne elérni a kezdeményezésével: „Azt szeretném, ha a fiúk már egészen kicsi koruk óta többféle nőt is lássanak, azért, hogy amikor felnőnek, ne csak a tökéletes lányokat hívják el randizni.”

Okos lány!

Nesze!Dóri

(forrás: yahoo.com, a petíciót már elég sokan aláírták - te ITT teheted meg.)

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr605792734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása