Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2014. január 19.

változtatás2.jpg

Sosem késő változni!

... avagy írj magadnak másik történetet! "Magától értetődően leadok tíz kilót, hetente háromszor edzőterembe járok, leszokom a dohányzásról, az előző napi bugyit a szennyesbe dobom, megtanulom programozni a videót, és rendes pasit kerítek." - írta Bridget Jones elhíresült naplójában, és bár már a harmadik kötet is megjelent, az eskük közül azonban vajmi kevés valósult meg.
Őszintén... te hányra emlékszel a szilveszter éjszakáján tett fogadalmaid közül? Arról már ne is beszéljünk, hogy mennyit sikerült betartani közülük. Lássuk be: a fogadkozás éjfél után nem volt több, mint egy jól megszokott parti kiegészítő: pezsi, lencse, macskajaj, és be nem tartott ígéretek. Így, január közepén hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy reménytelen esetek vagyunk, ami a kitartást illeti. De mi lenne, ha nem várnánk még egy évet arra, hogy adjunk magunknak még egy esélyt?

Emlékszel, mikor Carrie huncut kislányként rejtegette Aiden elől a bizonyítékot, hogy a látszat ellenére még mindig nem mondott búcsút a - ahogy Samatha nevezte - "bűzrúdnak"? Bár a cigi-stopnak számos módja van a mágneses rezonanciától a nikotin tapaszokon át egészen a füstmentes mű cigarettáig, azok, akik pát intenek a bagózásnak egyetértenek: a dolog "agyban dől el." A nikotin függőség ugyan valós, mégis elenyésző probléma: komolyabb gondot jelent a megszokás hatalma. Ha a füstölgés beleépült a mindennapjaidba, a kis szertartásoktól sokkal nehezebb megszabadulni, mint a nikotinéhségtől. Ez ugyanis nem testi, hanem lelki függőség. A leszokás kulcsa, hogy lekösd az elmédet, és elfoglald magad: iktass be más szokásokat a régiek helyett - a cigiszünetet helyettesítheted azzal, hogy facsarsz magadnak egy nagy pohár, vitamindús narancslevet, vagy teszel egy majdnem óriás sétát a háztömb körül, és fotózod a természetet.

Kávéfoltosan, szamárfüllel a sarkán, szemrehányóan kandikál ki a kondibérleted a pénztárcádból? Madonna bicepszeiről álmodozol, de az egyetlen, ami közös bennetek, hogy mindketten szeretitek a "Hard Candy"-t? Akkor valószínűleg te is azok táborát erősíted, akik épp akkor dobták be a törülközőt, mikor már egészen közel voltak a célhoz. A rendszeres sportolás olyan, mint mikor a randizás komoly kapcsolatba fordul át: eleinte szokatlan felcserélni rá az éjszakai pizzázást ám hamar rákapsz, és ha hajlandó vagy energiát fektetni bele, rövid idő alatt el sem tudod majd képzelni nélküle az életed. A legjobb, ha úgy tekintesz a sportra, mint a programokra a barátokkal: előre beírod a naptáradba, és ahogy a barikat se hanyagolod el, az edzőtermet is meglátogatod hetente kétszer. Ám a legfontosabb, hogy megtaláld a neked való mozgásformát. Merj kipróbálni több sportot is, így áll majd össze a számodra ideális koktél.

 

változtatás3.jpg


A fogyás valószínűleg az a fogadalom, amit a Föld populációjának 90%-a megfogad szilveszter éjszakáján... egy falat ünnepi torta és egy hajnalban felmarkolt gyros között. Ám, mielőtt vad fogyókúrába kezdesz, gondold át: biztosan le kell dobnod pár kilót, vagy csak a sokéves rutin, és a magazinokban felsorolt hasonló fogadalmak mondatják veled. Egyébként fogyókúra tipikusan olyasmi, amit akár ma is elkezdhetsz -semmivel sem lesz egyszerűbb jövő január elsején - másként felkészülhetsz rá, hogy ez elsejét másodikára változtatod, majd jövő hétfőre, végül pedig május elejére. Ami azonban a legfontosabb: ne a fogyókúra legyen a konkrét fogadalmad, inkább fogalmazd meg a dolgot így: amit elkezdtem, azt folytatom is. Ha ezt betartod, a megerősödött önbizalmad az egész életedre kihat majd, és bebizonyítod magadnak, hogy ha igazán akarod, bármire képes vagy.

Ám akármilyen fogadalmakat teszel is, vigyázz a végletekkel:szorongáscsökkentő pótcselekvéseket nem lehet egyik pillanatról a másikra, csoportosan elhagyni, hiszen éppen az a céljuk, hogy csökkentsék a szorongást. Ha egyszerre az összeset elvonod magadtól, erősebb szükségét érzed majd a rossz szokásaidnak, mint valaha. Ahogy Yehuda Berg, a Kabbala Központ spirituális igazgatója mondja: "Amikor beleharapsz egy almába, ami éretlen és keserű, a gond nem az almával volt. A gond az, hogy nem adtunk elég időt a fának, hogy eljusson arra a pontra, amikorra az almája beérik. Az időzítéssel van a gond, nem magával az almával, vagy a fával. Ez egy erőteljes üzenet számunkra, mert világos, hogy az egyetlen valós problémánk a változási folyamatunkban keresendő: még nem értünk a végére. Éppen ezért nem haragudhatunk magunkra, ha mérgesek vagyunk, szomorúak, depressziósak, vagy nem értük el a célkitűzéseinket."

Mindannyian állandó munkafolyamatban vagyunk. Ahogy egy fát sem vágnál ki, csak mert éretlenek az almái, önmagaddal szemben is türelmesnek kell lenned, és ahelyett, hogy ostoroznád magad, bíznod kell a folyamatban: a változás sohasem ér véget.

Kitartással teli hetet mindenkinek!

www.whitecityboy.com
www.facebook.com/kabbalakozpontmagyarorszag

www.whitecityboy.com

www.facebook.com/kabbalakozpontmagyarorszag

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr25770651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása