Nesze!szer

Mézes-rumos tőzegáfonya szósz sütikhez és sültekhez

2013. december 15.

szósz1.jpg

Egy jó két hete postoltunk egy tőzegáfonyás csokis süteményt nektek (ITT), amelyben jól elmondtuk, ez az amerikai tőzegáfonya azért nagy kedvencünk, mert fiatalít és ami ilyenkor igen fontos: véd a felfázás ellen is. Elég erős rá a hajlamunk, ezért tudjuk pontosan, mi is kell nekünk. És úgy tűnik, nektek is, mert többen is írtatok mélt, ha tudunk, adjunk még receptet, de ne csak sütire. Oké, most délután meg is cselekedtünk ezt.

Minap jártunk egy fogadáson, ahol piros gyümölcsökből volt mártás a sonkához. Na, mi ezt rögtön a süti mellé kezdtük enni, mert valahogy jobban bejött úgy. Innen jutott eszünkbe ez a recept. Ajánljunk húsok mellé, pulykához, sültekhez, akár finomra szelt sonkához is, hisz ez egy édes és savanyú íz keringője igazság szerint. De kiváló diós bejglihez, vaníliás süteményekhez és kekszekhez is. És ha magában kanalazod, akkor is igen jó. Igyekeztünk természetes anyagokat felhasználni hozzá, hogy még egészségesebb legyen a számotokra. Na, mondjuk is. 

szósz2.jpg

Hozzávalók:

- 150 gramm friss amerikai tőzegáfonya

- Fahéj, szegfűszeg, gyömbér

- Rum v. rum aroma

- Forralt bor fűszerkeverék, vagy gyümölcstea filter

- Méz

- Csipet só


Először is alaposan mossad meg jótékony ki piros barátainkat. Csepegjenek le szépen és már teheted is fel főni őket. Nem kell cukor hozzá, csak a fűszereket dobd be melléjük. Mi egy teatojásba raktunk darabos fahéjat is, meg szegfűszeget, de a vízbe is szórtunk mindenből, amit fent felsoroltunk. Ment mellé néhány csepp aroma is, rumos persze. (Igazi rummal is dolgozhatsz, mi azt most kihagytuk!) És a főzés közepénél egy egész csomag forralt bor fűszerkeveréket adtunk még hozzá. Először nagy lángon főztük, utána vettük le kisebbre. Ne ijedj meg, ha egy-két szem elkezd szétpattanni, csak még finomabb lesz a szószod. Jó fél óráig főzzed megközelítőleg, de úgyis érezni fogod, mikor kezd enyhén szétmállani. Amikor úgy érzed: most elég, húzzad le a tűzről. Egy pici szűrővel vedd ki a lábosból a szemeket. Egy-két kanál levet is tegyél hozzá, majd keverd össze négy evőkanálnyi mézzel. Ha sűrűbbre szeretnéd, lehet több. Amennyiben még szószosabbra, jöhet az étkezési keményítő is. De mi ezt nem annyira komáljuk, elég volt a méz. És már kész is vagy. Kóstold meg, de azért fújd meg picit. Ugye, hogy isteni? Így vasárnap délután mi egy kis csokis kekszet tunkolgattunk bele... nagyon jó, fűszeres adventi feeling. Az amerikai tőzegáfonya szemei jó savanykásak, de a körülötte lévő szósz meg isteni "mézesrumosfahéjasfűszeres". Ha pulykához csinálod, nagy vacsorára, mindenképp dupla adagot ajánlunk. Sütizéshez elég a 150 grammnyi. Szépít, fiatalít és véd. És magas a nyammi faktora! Ja, a megmaradt levet pedig megédesítve elkortyolgathatod, abban is ott van a tőzegáfonya jótékony hatása.

Jó étvágyat! 

szósz3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr825693599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása