Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2013. november 03.

dupla arc.jpg

Lelki méregtelenítés

Vajon miért nevezzük a haragot más néven méregnek? Talán mert amikor keserűséget forralsz magadban, és megbocsátás helyett önmagadat emészted, halálosabb mérget kotyvasztasz, mint egy vasorrú bába. És bár a sztori ősidőkre nyúlik vissza - tuti akadt féltékeny ősasszony, sőt, tán duzzogó dínó is - úgy fest, a haraggal a mai napig nem nagyon tudunk mit kezdeni...

Pedig,ha valami bánt minket, és nem kezdünk vele valamit, az egészen biztosan kiszárítja a lelket, és kicsavarja belőlünk az életet. A modern orvostudomány álláspontja egyezik a spirituális ösvények tanaival: a haragtartás arra is képes lehet, hogy az egész környezetedet megmérgezze: a munkahelyedre, a kapcsolatodra, a családodra is sötét füstfátylat terít, amely alatt csendesen fulladozol te és a szeretteid. Migrént és - kapaszkodj meg - rákot is okozhat, álmatlansághoz, kóros falásrohamokhoz vagy étvágytalansághoz vezethetnek, és a mások iránt érzett negatív érzelmek depresszióban és öngyűlöletben manifesztálódnak.

A Kabbala Központban azt tanuljuk, hogy a harag "kiűzi" a lelkedből a valódi személyiségedet, és annak helyét egy emocionális csapda veszi át, amelyen te is, és a barátaid is fennakadtok. Ezt a csapdát pedig úgy hívják: hibáztatás. Pedig a kabbalisták szerint minden olyan helyzet, amely lehetőséget ad arra, hogy uralkodj magadon, valójában nem átok, hanem igazi ajándék. Bár a tévésorozatok, filmek és színdarabok azt üzenik nekünk: a kihívásoknak drámákban kell kicsúcsosodniuk, ám ha egy kapcsolatban vitás téma merül fel, az azt jelenti, hogy egy új, eddig felfedezetlen területre tévedtetek a közös utatokon, ez pedig nem visszalépést, hanem csodálatos fejlődést jelent.

óra szív.jpg



Amikor mérgesek vagyunk, gyakran olyasmit teszünk, amit józan lelki állapotban sosem lépnénk meg. A haragtól megemelkedik az adrenalin szint, felszökik a vérnyomás, sokkal gyorsabban ver a szív, és már robbanunk is. Ezért egy stresszes helyzetben képtelenség helyes következtetéseket levonni a másikkal kapcsolatban: a tested egyszerűen nem alkalmas rá. Ilyenkor utasíts vissza minden negatív gondolatot, amely azt üzeni neked: az illető rossz szándékkal közelített feléd, és próbáld meg "kicserélni" arra az örök igazságra, hogy "ő is ember, ő is hibázhat."

Hiszti helyett pedig próbáld ki a meditációt: hunyd le a szemed, és képzeletben radírozz ki minden pletykát, aggodalmat, gyűlöletet, sértettséget, majd helyettesítsd őket jó hírekkel, vidámsággal és szeretettel, és gondolatban küldd el ezt a fényt mindenkinek, akinek szüksége lehet rá, legfőképpen pedig annak, akire mérges voltál. Az én kedvenc "haragmentesítő" meditációm Yehuda Berg magyarul is megjelent, "Isten 72 Neve" című könyvének egyik mantrája:  "Kiirtom a haragot a szívemből, felszabadítom a lelkemet mindattól a tehertől, ami a reakcióimból fakad.  Ahogy visszanézek a múltbeli haragos pillanataimra, látom, hogy a sötétség uralkodott el rajtam. Több erőt adtam a helyzetnek, mintsem hogy ellenálltam volna, és megtartottam volna az energiámat. Felismerem, hogy semmi ebben a fizikális világban nem válthat ki belőlem dühös reakciót."

Egy ilyen meditáció után könnyebb észben tartani: a lelki nyugalom sosem a környezetünk viselkedéséből, hanem a saját, helyes viselkedésünkből és gondolkodásmódunkból fakad.

Fényes hetet mindenkinek.

www.whitecityboy.com

www.facebook.com/kabbalakozpontmagyarorszag

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr235611901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása