Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2013. október 06.

skorpió4.jpg

Ha megcsíp a Skorpió

A kabbalista naptár szerint - amely a hold és a nap járásához is igazodik - ezen a héten megérkeztünk a Skotpió havába. Ezt az időszakok a kabbalisták "Mar Cheshvan"-nak nevezik: "Cheshvan" a hónap neve, "mar" pedig keserűt jelent - nem véletlenül. Ám, ha átrendezzük a betüket, "mar"-t kapunk, amely héberül azt jelenti: "kimagasló". Ebben a hónapban tehát mindannyiunk legnagyobb kihívása, hogy akeserűségből valami kimagaslót  hozzunk létre.

Ilyenkor a Skorpió tulajdonságai kicsit mindannyiunkban felerősödnek - a jók, és a rosszak is. Csodás hír, hogy a jegy szülöttei elképesztő akaraterővel vannak megáldva: amit elterveztek, azt véghez is viszik. Kevésbé csodás hír, hogy ez gyakran átcsaphat önzésbe, és kegyetlenségbe. Ez a kettősség bennünk is jelen lesz a következő hónapban, és könnyedén azon kaphatjuk magunkat, hogy miközben a szeretetünktől és gondoskodásunktól vezérelve cselekszünk, féltékennyé, iriggyé és akarnokká változunk. És nincs átmenet: csak csodálatos magasságok, és pokoli mélységek. Szerencsére a Skorpió energiája intuícióval és spirituális érzékenységgel is megajándékoz bennünket. Ha igazán figyelünk a jelekre, tudni fogjuk, mere induljunk, melyik a helyes döntés, és melyek azok az élethelyzetek, amelyekben semmi dolgunk többé.

Yehuda Berg, a Kabbala Központ spirituális igazgatója azt tanítja: "Általában vagy csak gondolkodunk, de nem cselekszünk, vagy épp fordítva: csak cselekszünk, de nem gondolkodunk. Nagyon fontos megérteni, hogy az egyik nem megy a másik nélkül - gondold ki, milyen életre vágysz, és ha megvan az utad, cselekedj!" Légy megbocsájtó, és ne légy túl durva magaddal szemben. Csak figyeld meg, hogy min kell változtatnod annak érdekében, hogy olyan életet élj, amiről mindig is álmodtál, majd lépj a tettek mezejére. Ha pedig nem megy egyik napról a másikra, ne ostorozd magad - olyan türelemmel szoktasd rá magad az új életre, ahogy annak idején a kedvenc tanárod segített megérteni a leckét.

skorpió2.jpg



Ugyanakkor ebben az ítélkezéssel teli időszakban az is meglehetősen fontos, hogy másokkal szemben is kegyelmes és megbocsátó légy. Ha önmagunknak elnézzük, hogy időnként a saját javaink harácsolása, a saját személyes bologságunk, vagy a saját igazunk bizonygatása mindennél többet ér - és néha észre sem vesszük, hogy így viselkedünk- , fogadjuk el, hogy másoknak sem könnyű átvészelni a Skorpió havát. A legjobb, amit tehetünk, hogy minden nap emlékeztetjük magunkat: az igazi boldogság mindig munkát igényel, a valódi beteljesülésért tennünk és változnunk kell. Nem fog az ölünkbe pottyanni, nem fogjuk tudni elérni egy varázspirula beszedésével, és nem fogja elhozni sem a szerelem, sem a rendszerváltás, sem egy tábla csoki, vagy egy üveg Chardonnay.

A Kabbala Központban azt tanuljuk, hogy a Cheshvan havában az Univerzum kicsit játszik velünk: aki nem keres módot rá, hogy elhagyja komfortzónáját, arra keserű hónap várhat, ám aki alaposan körülnéz, és úgy dönt: áldozatból teremtővé válik, az valódi csodákat élhet át. Itt persze nem arról van szó, hogy nem volna szabad kényelmesen elnyújtózkodni az ágyon egy hosszú nap után - inkább arról, hogy merjük elviselni azt a kényelmetlenséget, ha valaki a szemünkbe mondja, min kell változtatnunk. És merjük megtapasztalni azt a kellemetlenséget is, ha nekünk kell őszintének lennünk a saját érzéseinkkel kapcsolatban - még akkor is, ha mindig könnyebb azt mondani, amit a másik hallani akar. Ha van olyan kapcsolatod, amelyben az érzelmeid, a gondolataid, és a tetteid mind-mind másvalakitől, vagy másvalamitől függenek, ez a hét tökéletesen alkalmas arra, hogy önként továbblépj. Ahogy Yehuda Berg mondja: "Te az ok vagy, és nem a következmény. Ezt sose felejtsd el."

Fényes hetet mindenkinek.

www.whitecityboy.com

www.facebook.com/kabbalahungary

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr205554136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása