Nesze!szer

Súlyos kérdés kismamáknak

2013. szeptember 22.

kepatmeretezes_hu_LeaAnnEllisonAged35fromLosAngeles2284921.jpg

Egy állapotos nőnek önmagára kell figyelnie a legjobban és megélnie a csodát, ami vele történik. Fontos hogy ilyenkor se hagyjuk el magunkat, ügyeljünk az egészségünkre és  mozogjunk. De mennyire? Egy brit sportolónő ezt a kérdést egészen másképpen értelmezi és most a CBS is ettől hangos. Lea-Ann Elison  terhessége ellenére nem sem hagyott fel szigorú edzésprogramjával, amit profi atlétáknak és katonák kiképzésére terveztek. Még két héttel a kiírt szülési időpont előtt sem. A sportolónő saját oldalán tette közzé azokat a képeket amelyen, láthatóan nem kis súlyokat emel ki szépséges, ám már igen méretes hasa ellenére. (Mi már a fotókat nézve is teljesen készen vagyunk, a facebook oldala ITT!) Az edzésformát, amit művel nem épp kismamáknak tervezték. Hiszen, a CrossFit különböző nehéz súlyokkal történő edzés amelyet, a rendőrakadémiák, katonai különleges egységek, harcművészek és hivatalos sportolók alkalmaznak a jobb erőnlét és állóképesség elérése érdekében. Nem éppen egy finom és visszafogott terhes torna. Természetesen a képek azonnali reakciót váltottak ki az emberekből és több ezer kommentet és 3300 feletti megosztást kapott a sorozat a CrossFit oldalán is, amelyre persze a sajtó is felfigyelt. A sportolónő Lea-Ann maga is kifejtette véleményét és álláspontját a témában.”Az emberek mindig elítélik azt, amit nem tudnak megérteni. Én jól vagyok, és úgy tűnik a tudatlan embereknek van a legnagyobb szájuk A fitneszt már korán el kell kezdeni, hiszen a terhesség nem betegség. Az anyáknak ki kell lépniük a gyenge, elnyomott szerepből és vissza kell szerezniük az egészségüket. Mozogjanak! Legyen az séta, úszás vagy épp a súlyemelés. Mindaddig, amíg egészségesen esznek és mozognak, addig tarthatják azt a súlyt, ami segíti a terhességet és egészséges.„

 

kepatmeretezes_hu_LeaAnnEllisonAged35fromLosAngeles2284915.jpg

 

Szerintetek az ilyen irdatlan nagy súlyok segítik a kismamák egészségi állapotán? Egyértelműen nem a terhesség alatti mozgással van a probléma, de azért a CrossFit nem egy könnyed sakk. Nem csak a saját, de a babája életét is kockára teszi a túlhevülés és a koraszülés kockázatával együtt. A szakemberek szerint is egyértelműen veszélyes amit csinál. Ti mit gondoltok? Egy állapotos nőnek súlyokat kell emelnie a szülés előtt két héttel az egészsége megőrzése érdekében?

Nesze!Eszti

(forrás: Huffingtonpost)

 

slide_317711_2928491_free.jpg

 

kepatmeretezes_hu_oLEAANNELLISONPREGNANTWEIGHTLIFTER570 (1).jpg

 

kepatmeretezes_hu_slide_317711_2928471_free.jpg

 

kepatmeretezes_hu_slide_317711_2928485_free.jpg

 

slide_317711_2928493_free.jpg

 

 

kepatmeretezes_hu_oLEAANNELLISONPREGNANTWEIGHTLIFTER570 (2).jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr1005526987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.09.22. 16:08:26

Terhes kolléganőmnek tavaly Svájcban azt mondta az orvos, hogy ne kezdjen semmilyen sportba terhesen, de kb. a nyolcadik hónapig (illetve amíg bírja) nyugodtan folytassa a sportokat, amiket addig tolt, mert éppenséggel nem egészséges hirtelen abbahagyni semmilyen sportot sem (azaz árt a babának is), és a szervezete úgyis hozzá van szokva, tehát ahogy a semmit sem sportoló szervezete kibírja az egész nap asztal előtt ücsörgés + terhesség kombót, úgy a rendszeres sportoló szervezete is kibírja a szokásos rendszeres sport + terhesség kombót. (Sőt mert a sporthoz hozzá van szokva, valószínűleg jobban megterhelné a sport teljes és hirtelen megszüntetése + terhesség kombó!) Ezzel együtt célszerű a terhelést a kilencedik hónaphoz közeledve fokozatosan csökkenteni.

Én nem értek hozzá egyáltalán, de biztosan nem hangzik logikátlannak, amit az orvos mondott, és kellene látni, hogy ugyanez a nő mekkora súlyokkal emelt a terhessége előtt. Mert ha a terhessége előtt nagyobb súlyokkal tolta, akkor lehet értelme a fokozatosan csökkentett súlyokkal terhelésnek, ellenben ha a terhesség előtt kisebb vagy ugyanekkora súlyok voltak, akkor ez egy szokásos veszélyes crossfites baromságnak tűnik.

Azt se felejtsük el, hogy ükanyáink a földeken dolgoztak még nyolchónapos terhesen is (meg a szülés után pár héttel újra).

Ezzel együtt én senkit nem próbálnék kimondottan rávenni a sportra. (És egy ismerősöm azt mondta, hogy a terhesség előtt ő is sportot meg ilyesmit tervezett, de aztán öt- vagy hathónaposan olyan szörnyen kezdte érezni magát, hogy még feküdni se tudott kényelmesen, nemhogy állni, a sport így el is lett felejtve.)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.09.22. 17:56:09

A szeme folyjon ki ennek az ostoba nőstény állatnak! "Én jól vagyok" - írja elégedetten, és a poszt is, @Siri Keeton: is azzal foglalkozik, hogy a nőnek mi jó, ő hogyan érzi magát. ÉS A BABA?!! Bazmeg, az fel sem merül, hogy ő hogyan érzi magát? Hogy neki jót tesz-e, hogy az súlyokat emel, a vért az izmaiba pumpálja, a vérébe olyan hormonok kerülnek, amelyek egy magzatnak nem feltétlenül jönnek jól? Hogy a zsírégetés, az ugrálás, erőlködés a baba egészségét hogyan szolgálja? Én nem tudom, hogy a kismama ilyen "egészségőrző" mozgása a magzatra hogyan hat. De legalább szóba kerülhetne! Mintha a gyerek csak valami teher lenne, akitől kilenc hónap után végre meg lehet szabadulni, és a terhesség idejét átvészelni kellene, nem ráhangolódni. Szégyelljék magukat azok, akiknek a terhes nőnél sokkal-sokkal érzékenyebb magzat egészsége eszébe sem jutott.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.09.22. 17:59:03

@Siri Keeton: "Azt se felejtsük el, hogy ükanyáink a földeken dolgoztak még nyolchónapos terhesen is"

Ja, a halvaszületések és a nagyon korai csememőhalálok száma szinte mérhető sem volt, mi?

Giedi 2013.09.22. 20:17:34

"Két héttel a szülés előtt ..."

Azaz nem volt semmi probléma, koraszülés ... stb ...

Ha frusztrált, ideges stb. a hirtelen életmódváltástól, lehet többet árt vele a babának ...

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.09.22. 21:00:41

@Androsz: Lehet, hogy számodra nem volt elég hangsúlyos, de a hozzászólásomban jeleztem, hogy ami a mamának nem jó, az a babának sem lehet jó. Kizártnak tartom. Ha a mama szervezete be van állva adott edzésre, akkor az a legjobb, ha ezt folytatja, ugyanis a mama bármi problémáját első körben a baba fogja megszívni.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.09.22. 21:02:09

@Androsz: Nem nagyon tudjuk, pontosan mennyi volt az ilyenek aránya, de az majdnem biztos, hogy ezeket túlnyomórészt az alultápláltság, az egyoldalú táplálkozás, és a legfontosabb, a fertőző betegségek okozták. Ugyanis akkoriban még nem ismerték az antibiotikumokat.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.09.22. 21:29:10

@Siri Keeton: " jeleztem, hogy ami a mamának nem jó, az a babának sem lehet jó"

Én jó voltam matematikai logikából, ezért elárulhatom, hogy a fentiből nem következik az, hogy ami a mamának jó, az a babának is jó. Tehát lehet, hogy a kismama jól érzi magát, fittnek, egészségesnek, miegymás, de én nagyon is lehetségesnek érzem azt, hogy közben a magzat szenved, vagy "csak" épp eközben alakul ki nála valami fogyatékosság, szervi betegségre való hajlam, alultápláltság, csontrendszeri deformitás, átmeneti anoxiás, ödémás, bevérzéses agyi trauma, és ami még csak elképzelhető. A nők és az orvosok is nyilván tudnák sorolni. Egy terhes nőnek nem kell elhízni és elhagynia magát, de olyan edzést végezni, amelyet – bizonyára nem állapotos – profi atlétáknak és katonáknak szántak, az a magzatának szándékos veszélyeztetése, és a nő méltatlannak és alkalmatlannak bizonyult az utódnemzés felelősségének viselésére, mellesleg bűncselekményt követ el. Majd a féléves gyerekének is ír egy edzéstervet? Mennyivel jobb ez egy olyan idiótánál, aki viszonylag rövid idő alatt kivégzi a kisgyerekét fényevéssel vagy más állatsággal? Meg is érdemli, hogy osszák rendesen, csak a babán ez már nem fog segíteni.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.09.22. 21:53:41

@Androsz: Viszont az következik a fentiből, hogy nagyonis foglalkoztam a baba egészségével, ugye eredetileg ezzel vádoltál, hogy arra nagy ívben szartam.

Másodszor, azért ezek a képeken nem tűnnek olyan félelmetesen nagy súlynak. Én láttam már nőket, akik viszonylag filigrán létükre ezek duplájával nyomulnak (kivéve a feje fölé kinyomott zöld kettlebellt, aminek a súlyát nem tudom, de láthatóan nem tömör vasgolyó, mivel az ilyen típusú kettlebellek általában üregesek szoktak lenni, hogy ugyanolyan méretű legyen a teljes sorozat, a legkönnyebbtől a legnehezebbig), ha ez a nő is nagyobb súlyokhoz volt szokva, akkor semmiféle kockázatot nem vállalt be. Ami kárt okozhat, az pl. az oxigénhiány, tehát nem ajánlott kifulladásig edzenie. Semmi jele a képeken, hogy épp ki lenne fulladva, még csak izzadtnak se tűnik.

Harmadszor, a saját feltételezéseden kívül (miszerint a magzat vagy szenved, vagy egyenesen károsodik) semmiféle alap nincs azt gondolni, hogy kárt okozott a babájának.

Tudod, a dolog úgy néz ki, hogy

1) bemutatod, mi alapján gondolod, hogy kárt okoz a gyereknek a nagy súly emelgetése (az, hogy neked ránézésre annak tűnik, az nem érv, egy csomó ember a súlyok emelgetését önmagában is károsnak tartja, pl. anyám szerint nekem se kéne súlyokat emelgetnem, pedig nem vagyok terhes, sőt nő se vagyok)

2) bemutatod, hogy a képeken valóban nagy súlyokat emelget (saját magához képest, mert ugye ha olyan fitten kezdte a terhességet, hogy száz kiló meg se kottyant neki, akkor a képen látható ötven vagy hetven kiló nem tűnik valami brutális súlynak)

3) fentiek alapján kezdesz köpködni

Te a fordított sorrendet választottad, és az 1) és 2) pontok még mindig hiányzanak.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.09.22. 23:18:17

@Siri Keeton: Én nem veled akarok foglalkozni, mert itt ez a nő a bűnös, te legfeljebb elfeledkeztél egy fontosabb szempontról annak hatására, amit ő mondott.

De: 2) idézek: "terhessége ellenére nem sem hagyott fel szigorú edzésprogramjával, amit profi atlétáknak és katonák kiképzésére terveztek." Nekem teljesen mindegy, hogy lufikkal súlyzózik-e, elég nevetséges itt azzal foglalkozni, hogy azok a súlyok belül biztos üregesek. Annyi elég, hogy az általa folytatott edzésprogramot katonák, rendőrakadémisták, kommandósok stb. használják. Ez nekem elég kemény megterhelés gyanúját kelti.

1) "mi alapján gondolod, hogy kárt okoz a gyereknek a nagy súly emelgetése"

Leírtam, hogy nem tudok pontos orvosi jelentést készíteni a dolog veszélyeiről. Valami oka talán lehet, hogy a tolatós anyákat a fizikai terhektől kímélni szokás. De a fő kifogásom az volt, hogy a nő annyival meg is elégedett, hogy kijelenti, ő jól van. Nagyszerű, de szarok rá, engem az érdekelne, hogy mit tud a saját magzata közérzetéről. Merthogy erről idézet itt nem volt látható.

Egyébként az utolsó képen látszik, ahogy a hasizmai megfeszülnek. És nem kevéssé, azt remélhetőleg nem szükséges mérnöki számításokkal igazolnom. Egy ilyen hasprés a magzatvízre hatva vajon mit nyom össze végül? Az égbe emelkedett pulzusszám is jót tesz a babának? Az erőfeszítéstől megnövekvő vérnyomást, a tízszeresére ugró tejsavkoncentrációt, a vérből elfogyó oxigént a nő legfeljebb egy futó szédüléssel megússza, de vajon miként hat ez a méhlepényre és a baba agyára? A cukorégetésre, a testi erőforrások és készletek bevetésére utasító hormonok ekkora mennyiségben is fennakadnak a méhlepényen? Nehogy már nekem kelljen itt előadást tartanom arról, hogy mi a különbség egy nyugalomra vágyó magzat és egy fizikai határait próbálgató sportoló szervezete között.

A lényeg: hogy nem a nő a lényeg. A gyerekével legalább ennyit illene foglalkoznia.

SzLacika 2013.09.22. 23:20:24

Szerintem idióta feminista. A britek között amúgy is nagyon sok a különc, de többségük inkább a hülyesége miatt tűnik ki.

Alapjában véve a testedzéssel nem lenne baj, de szerintem igencsak korlátozni kellene olyan gyakorlatokra, amik nem terhelik a hasat.

Máshol vannak durvább képek is a nőről, itt pl ezeknél nagyobb súlyokkal edz:
shine.yahoo.com/healthy-living/should-pregnant-women-be-weightlifting---200459884.html
Vagy húzódzkodik:
positivelypregnant-mummytrainer.blogspot.hu/2013/09/weightlifting-during-pregnancy-is-it.html
Remélem hasizomgyakorlatot azért nem csinál.

"nem egészséges hirtelen abbahagyni" Basszus, aki teherbe esik, az általában készül rá. Akár hónapokkal előtte abba lehet hagyni vagy átállni valamilyen kevésbé megterhelő, kímélő aerob jellegű edzésre.

"Ha frusztrált, ideges stb. a hirtelen életmódváltástól, lehet többet árt vele a babának ... " Igen, lelki terhelés bizonyára többet árt, mint fizikai. Nem is értem a dokik miért az emelgetést tiltják és nem a romantikus filmeket...

Lehet szerencséje lesz és sem ő sem a baba nem szenved semmiféle károsodást, de azzal, hogy a hülyeségét világgá kürtöli nagyon sokat árt, ugyanis egészen biztosan van akinek a szervezete nem tűri majd így a megterhelést.

Ja azt meg már nem is mondom, hogy mennyien (főleg nők) bíztatják "pregnancy is not a disease" jellegű baromsággal. Persze, igyátok le magatokat, toljatok kokót, edzéshez Naposimot, Sustanont járjatok el küzdősport edzésre meg túlélőtúrákra. Hisz "pregnancy is not a disease". Marhák.

tisztapista 2013.09.22. 23:38:52

Nézzük meg az anyuka és a gyermek egészségét 1 hónap, 1 év és 10 év múlva.

Majd akkor mondok véleményt.

Addig csak annyi, hogy a súlyemelés nem embernek való sport, szétszedi az ember testét. Nem csak terhes anyukák esetében. Úgyhogy én nem fogok súlyt emelni, meg az asszony sem.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.09.22. 23:45:24

@Androsz: Nem feledkeztem el a magzatról, talán ha elolvasnád az első hozzászólásomat, akkor látnád, csupán azt gondoltam, hogy ami az anyának nem árt, az jó eséllyel a magzatnak sem. Lehet, hogy nincs így, de valami bizonyítás kéne erre, ugyanis a magzat elég komoly prioritást élvez az anya szervezetében, a többi között ezért is gyengül le az anyák immunrendszere ilyenkor. Tehát első körben az anya fogja rosszul érezni magát, és csak ha az anya szervezetét nagy kár éri vagy fenyegeti, akkor fordul meg a szervezet prioritása.

A crossfitesek elég barmok gyakran (nem kizárt, hogy ez a nő is az), és veszélyes gyakorlatokat végeznek (terhességtől függetlenül), de azért nem kéne ezt a "profi atléták és katonák kiképzése" marketingszöveget beszopni. Rengeteg hétköznapi ember krosszfitezik, magam is ismerek ilyet személyesen, semmi misztikum nincs benne, és biztosíthatlak, hogy többségében nem kommandós kinézetű emberek szoktak krosszfitezni.

Magam is szoktam kettlebellel edzeni, és nem spekulálgatok arról, hogy üreges a súly, hanem ismerem ezt a konkrét gyártmányt (a zöld WKC kettlebell, Valery Fedorenko tolja ilyenekkel), a mérete alapján nem lehet megítélni a súlyát (gy.k. a legkönnyebb súly is pontosan ugyanakkora kívülről, mint a legnagyobb, más szóval üreges, ez azért jó, mert kettlebellnél nem mindegy az alakja/mérete sem, így edzésnél előnyt jelenthet, ha a nagyobb súlyú kettlebellnek a megszokott alakja van), szemben a másik fajta (fekete) bellekkel (ezek valószínűleg Dragon Door bellek, vagy valami hasonlók), ahol viszont érdekes módon láthatóan elég kis súlyokkal edz. (A DD bellek nem mind azonos méretűek.) Ezért írtam, hogy a zöld kettlebellnél nem tudom, mekkora súly (színkód jelöli a súlyt, de én nem ismerem a színkódokat, így fingom sincs, a zöld milyen súlyt jelöl). Ahol lehet látni a súlyt, ott nem valami nagyon nagy súlyról van szó. Kivéve a barbellt, de azért ott is tudnunk kéne, hogy a nő mekkora súlyokkal edzett. Azt ugyanis pont telibeszarom, hogy NEKED mennyire lenne nehéz felemelni ezt a súlyt, az a kérdés, hogy a nőnek mekkora erőfeszítés.

Nézd, a terhes nőket a fizikai megterheléstől kímélni szokták, de a szokásos sporttevékenységtől nem! Már idéztem neked a svájci orvos véleményét, de egyébként most elolvastam erről a nőről egy cikket, ahol írták, hogy a brit orvosi szövetség kifejezetten tilt jópár sportot (síelés, lovaglás, búvárkodás, stb.), a súlyemelés nincs köztük, és ugyane szövetség ajánlása, hogy a szokásos sportokat lehet folytatni, csak kicsit óvatosabban, nem kifulladásig, és nyilván nem ilyenkor kell megdönteni a PR-eket.

Az az állításod, meg, hogy megfeszül a hasizma... baszki, ha felül az ágyban, akkor is megfeszül.

És igenis a nő elég fontos, mert a szervezet a prioritásokat így lövi be:

1) nagyon kis terheléssel az anya szervezete megbirkózik, se az anya, se a magzat nem látja kárát - pl. a franciáknál kb. minden nő iszik bort (egy-két pohárral naponta) a terhesség alatt, semmi negatív hatást nem tudtak kimutatni pl. Magyarországgal szemben (ahol gyak. senki se iszik semmit terhesség alatt)

2) kis bajnál a magzatot megkíméli, a nő ágynak dől, hőemelkedése lesz, minden baja lesz, de a magzat kiemelt prioritásként ebből semmit sem érez - biztos láttál már beteg, rosszullevő, mindenféle bajjal küzdő terhes nőt, ez elég rendszeres

3) nagyon nagy bajnál, ha az anya túlélése a tét, a szervezet prioritásai hirtelen megfordulnak, és a magzat kilökődhet, mert az anya még később is teherbe eshet, viszont ha az anya meghal, a magzatnak úgyis vége

Ebből következik, hogy ha az anya jól van, akkor a magzat is biztosan jól van. Szerintem ez elég egyszerű logika, nem?

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.09.22. 23:48:36

@SzLacika: Csak annyi megjegyzés, hogy az aerob edzés után hegszövetek keletkeznek a szíveden, míg anaerob vagy súlyzós edzés után nem. A szív nem szereti, ha sokáig terhelik, inkább a rövid, intenzív terhelést szereti. Terhesen (amikor amúgy is egyfajta pluszterhelésnek van kitéve) ez csak fokozottan igaz lehet.

@tisztapista: Az élsport (tökmindegy, hogy hosszútávfutás vagy krikett vagy mi) tönkreteszi az embert, ha viszont ésszel csinálod, akkor a súlyok emelgetésénél jobbat nem is tehetnél magaddal.

Én mondjuk fejem fölé biztosan nem emelnék rúdsúlyzót, mert az elég nehéz (technikailag), és nincs kedvem hónapokig súlyemelő-edzőhöz járni, hogy ezt megtanuljam.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.09.22. 23:49:47

A hatodik képen saccra 12 kilós kettlebell látható.

Lángharcos 2013.09.22. 23:55:30

Nekem egészségesnek tűnik a nő is és a terhessége is. És igaza van: ez nem betegség.
Sokan elhagyják magukat és mindenféle bajokkal szenvednek. Nem könnyű, ott az a labda a hasban és egyre nehezebb mozogni. De ha valaki nem rokkan le, mert terhes - azt irigyelni szokás. Itt is ez a helyzet: itt egy nő, aki jól viseli a helyzetet, mozog, és mentes a stressztől, mert van, amin le tudja ezeket vezetni (az edzése). Ha ezt elvennék tőle, akkor bizonyosan megjelennének azok az emlegetett stresszhormonok, amik nem tesznek jót se az anyának, se a magzatnak.

Mellesleg: idehaza isznak és dohányoznak az anyák, ami sokkal veszélyesebb a magzatra, mégse átkozzák ki őket érte.

bambanő (törölt) 2013.09.23. 03:59:35

A terhesség alatti sport, testmozgás önmagában nem árt, feltéve, ha a nő már jóval előtte is gyakorolta az adott sportot. A képeken inkább pózol a nő a súlyzókkal, nem kimerítő edzést végez, csak éppen tapogatja a súlyzórudat az állványon, fellendít egy kettlebellt, ami azért nem egy maraton lefutásával egyenértékű terhelés.
Sok más mozgásforma persze még ennél is jobb lenne. Minek feleslegesen kockáztatni?
Sokkal károsabb pl. az ivás, cigizés, éjszakázás, lustálkodás, ezeket meg szinte minden második terhes nő nyomja.
Aki előtte semmit nem csinált, az persze ne terhesen kezdjen bele semmilyen sportba.

párnalárva 2013.09.23. 07:31:55

nekem is ekkora hasam van de én nem emelek súlyokat pedig mág csak terhes sem vagyok. példát vehetne rólam a picsa!

párnalárva 2013.09.23. 07:39:02

Csakhogy némi perspektívát nyújtsak a sok okostóninak, az UNICEF statisztikái szerint 21.000 5 év alatti gyerek hal meg minden egyes nap elkerülhető okoból szegénységből kifolyólag.
Még mindig annyira aggasztó hogy ez a hülye picsa terhesen súlyokat emelget?

Pinyakolada 2013.09.23. 08:02:45

Most az egy dolog, hogy egy kismama ne hagyja el magát, mert a terhesség nem betegség, hanem állapot. De nem véletlenül hívják MÁSállapotnak. Nem bírom azokat a nőket, akik azért is megmutatják, hogy őket a terhesség semmiben sem tartja vissza. Persze, sportoljon, szép dolog, hogy nem hagyja el magát, de nem hiszem, hogy a súlyemelés női sport, pláne terhesnek való sport lenne. Igaz, ő tudja, de mit lépett volna, ha véletlenül leválik a méhlepénye a helyéről vagy bevérzik. Nem azért kell egy terhes nőnek több pihenés, mert cukorból van. Hanem, mert a terhesség - bár természetes állapot - veszélyes üzem. Bármi megtörténhet a babával és a mamával is. Akkor otthon sem lesz a kicsivel mondjuk 6 hétig, mert hiányozni fog neki az edzés és a mama érdeke az, hogy ne érezze emiatt rosszul magát? Az ilyen nő az típus például, aki a 3-4 hetes babájával azért is étteremben vacsorázik, ha az végig üvölti az éttermi tartózkodást. Mert az ő életét nem változtatja meg a baba.
De remélem a nő is egészséges meg a baba is.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.09.23. 12:39:28

@Pinyakolada: A súlyemelés éppen úgy női, mint férfi sport. A különbség, hogy a nők bizonyos mennyiségű edzés után jóval kisebb súlyokkal fogják tolni, mint a férfiak, mert hormonális okokból a felsőtesti izomzatuk a férfiakénak csak a kb. 60%-át éri el (edzetlen esetben a különbség kisebb, de megfelelő edzésmunkával a férfi felsőtesti izomzata jóval gyorsabban fog fejlődni), de hát az látható, hogy ez a nő is sokkal kisebb súlyokkal edz, mint egy edzett férfi. (Edzetlen férfiak ennél is kisebb súlyokkal edzenek.)

A terhesség során is a nőknek tornázniuk kell, erre találták ki a terhestornát például. A probléma, hogy a terhestorna teljesen edzetlen (maximum aerób edzett) nőkre találták ki (tehát akik kocogáson kívül semmit nem csinálnak), aki nagyon edzett a terhesség előtt, annak a szervezetét sokként éri a korábbi edzési inger teljes elmaradása. Ezért is szokták az orvosok azt ajánlani, hogy nagyjából folytassa a korábbi edzéseit, kivéve értelemszerűen a küzdősport, lovaglás, síelés, stb. sportokat, ahol a magzatot nagy erejű ütés érheti (ami maradandó károsodást vagy vetélést okozhat). A súlyemelést nyugodtan folytathatja, csak arra kell vigyázni (ahogy a kocogás, aerobik, terhestorna, stb. esetében is), hogy ne erőltesse túl magát: nem ilyenkor kell a PR-eket megjavítani.

Itt írnak erről egy kicsit:

endorfin.postr.hu/kismamatorna?fb_action_ids=10201511089831656&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%2210201511089831656%22%3A164562797081968%7D&action_type_map=%7B%2210201511089831656%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

Az meg magától értetődik, hogy aki sose edzett súlyzókkal, az még véletlenül se a terhesség alatt kezdjen neki ennek.
süti beállítások módosítása