Nesze!szer

Rusztikus sajttorta sütés nélkül

2013. augusztus 03.

sajttorta.jpg

Idén rendesen kaptunk a nyárból, így édességek terén is a sütés nélkülieket kedveljük igazán. Elég meleg van alapjáraton is a konyhában. Tegnap este összedobtunk egy jó kis sajttortát és mivel a harmadik barátnőnk kéri már el a receptet, gondoltuk, leírjuk nektek is. (Ezért csak ez az egy kis konyhai fázis képecske.) Igen jó kis hűsítő íze van és néhány órányi hűtés után már fogyasztható is. Mondjuk a hozzávalókat:

- 25 dkg keksz, mi a zabfalatokat szoktuk venni, de a 20 dkg keksz és 5 dkg dió is jó arány

- 12,5 vaj (eredetileg margarint írnak mindenhol, de mivel az a legegészségtelenebb dolog a világon, éljen a vaj!)

- 25 dkg túró

- 25 dkg mascarpone 

- 200 ml tejszín (nem főző!)

- 3 kanál cukor, vagy édesítőszer

- 2 zacskó vaníliás cukor, vagy több édesítő és vanília belseje

- 1 express zselatin, ha keményebbre szeretnéd, de ez is opcionális

- Pici citromlé és citromhéj, de ez is elhagyható

- Gyümölcs, amit szeretsz

A kekszet fogod és összetöröd. Ha a dióval kevert változatra esett a választásod, mi tegnap ezt gyártottuk, akkor a kettőt együtt. Nem kell teljesen morzsásra, maradhatnak benne darabkák, úgy izgibb. Megolvasztod a vajat. Összekevered a kettőt. Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába rakod, legjobb a kapcsos. Ebbe szépen belenyomkodod az egészet, majd zutty, mehet a hőtőbe. Ez szépen össze is áll, amíg összekevered a krémet.

A mascarponéhoz mehet a jól összetört túró, hozzá minden édesítő és a reszelt citromhéj és pici lé is. Na meg némi só, de csak némi. Ha te is a darabosabb édességeket szereted, akkor ne kavard teljesen simára, hagyjál benne kis gombóckákat. Aztán verd keményre a tejszínt. Amennyiben szállítani kell a tortát valahová, mint például nekünk, adjál hozzá zselatint, de otthonra azért elhagyható. Ezt a tejszínhez add, majd finoman forgassad össze a két edényke tartalmát. Kóstold meg, hátha hiányzik neked még belőle pici cukor, vagy pikánsabbra szeretnéd és mehet még egy kis savanyítás. 

Vedd ki a hűtőből az alapot. Most te döntöd el, hogy a torta tetejére, vagy már a belsejébe is raksz gyümölcsöt. Mi tegnap a szedret választottuk és már az alapra is raktunk néhány szemet, arra simítottuk a krémet, de olyan durvábban, hogy rusztikus legyen a hatás. Utána rakd vissza az egészet hülni. Alapjáraton egy négy óra biztosan kell neki. Utána szószként, ha van otthon, tálaláskor adjál hozzá egy kis lekvárt, szerencsére nekünk van még családi epres dzsemből, de enélkül is isteni. Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr685443257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prolee 2013.08.04. 14:27:58

Ez a mascarponétól lesz "sajt" torta?

beautyka 2013.08.06. 12:42:20

@prolee:
igen, meg a túrótól is... Jó a nick-ed!
süti beállítások módosítása