Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2013. július 14.

lion.jpg

Fekete lyuk a naptárban

Bár a híradó a legritkább esetben szól mókáról és kacagásról, valahogy vannak napok, amikor a tragédiák hírei a szokásosnál sűrűbbenáporoznak. Ma reggel, amikor bekapcsoltam a gépemet, és a kávémat szürcsölgetve a hírekre pillantottam, alig hittem a szememnek: Franciaországban kisiklott egy vonat, tizennyolcan haltak meg egy oroszországi buszbalesetben, Kínában tájfun pusztít, Irakban ötvenen sérültek meg egy útszéli bomba robbanását követően, Quebecben pedig 73 kocsiból álló olajszállító vonat borult lángokba. (Két napja meghalt Regős Bendegúz megformálója, ma pedig a Glee egyik szereplőjét találták holtan.) "Mintha csak a világvége kopogtatna az ajtónkon. Mintha valaki figyelmeztetipróbálna minket valamire." - gondoltam magamban, és meggyújtottam egy gyertyát, majd gyorsan fellapoztam a kabbalisztikus naptáramat, és egyszeriben világossá vált, mi történik körülöttünk...

1492-ben, az oroszlán havának kilencedik napján Kolumbusz Kristóf hajója az Új Világ felé vitorlázott volna, ő azonban egy egész napon át türelemre intette a legénységet: a küldetését elnapolta, mert a kabbala tanulójaként tudta, hogy az oroszlán kilencedik napja az év legsötétebb napja. A világtörténelem számos tragikus eseménye ezen a napon köszöntött be: a jeruzsálemi szentélyt - amelyből mára csak a siratófal maradt meg - ezen a napon rombolták porig, kétszer is, pedig a két esemény között 655 év telt el. Ferdinánd, spanyol király ekkor adta ki a parancsot, hogy katonái keressék meg és gyilkolják le a száműzetést semmibe vevő, spanyol földön maradt zsidókat. Mi több, az első világháború is ezen napon robbant ki. Tisha B'Av napján a káosz szó szerint eluralkodik a Földön, ez a nap pedig a Gergely-naptár szerint éppen holnap köszönt be...(de azért nem kell megijedni! -  a szerk.)

A legnagyobb gond az, hogy bármily elveszettnek és nyomorultnak érezzük magunkat ebben az időszakban, segítségért fordulni a barátokhoz egyenesen képtelenségnek tűnik. Ennek oka pedig az, hogy ebben a hónapban mindannyiunkra óriási hatással van az Oroszlán csillagjegy hatalmas büszkesége. Ilyenkor sokan a szokásosnál is türelmetlenebbek vagyunk, és bármennyire vágyunk is a megértésre, elfogadásra és szeretetre, egyre dacosabbak leszünk, míg végül eljutunk arra a hamis, ön- és közveszélyes álláspontra, hogy "nekem nincs is szükségem senkire". Ezzel az attitűddel pedig még több embert bántunk meg magunk körül, még több lehetőséget taszítunk el magunktól, és még nagyobb lesz a szakadék köztünk és a szeretteink között - így köztünk és a boldogságunk között is.

A Kabbala Központban azt tanuljuk, hogy az Oroszlán hava a legnagyobb spirituális tesztek ideje: hatalmas változásokon megyünk keresztül a tudatunkat, az életmódunkat, és a kapcsolatainkat illetően is. A legfontosabb szabály erre az időszakra, hogy sose felejtsük el: bármennyire is erősek bennünk a vadállati ösztönök, a szabad akarat az, ami megkülönböztet  minket az állatoktól. "Egy éhes oroszlán, aki az antilop után nyargal, sosem fog megtorpanni, és elgondolkozni a vadászat morális következményein, ahogy sajnálni sem fogja a zsákmányát. Mi emberek viszont képesek vagyunk arra, hogy futás közben megálljunk. Torpanj meg ugrás előtt. Gondolkozz, mielőtt cselekszel, sőt azelőtt is, mielőtt kimondasz valamit." írja Yehuda Berg, a Kabbala Központ spirituális igazgatója.

Ezen a héten emlékezz rá: ha önző módon hajszolod a boldogságot, az Univerzum szenvedést küld cserébe. Ha viszont mások boldogságáért küzdesz - a saját egóddal szemben - a sors a legváratlanabb helyzetekben ajándékoz majd meg.
Fényes hetet mindenkinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr185404024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása