Nesze!szer

Drágám, ne horkolj már!

2013. április 14.

horkolás2.jpg

Hölgytársaink körében minden bizonnyal sokan emlékeznek az „Álljon meg a nászmenet” című film ominózus jelenetére.  Cameron Diaz kellő átéléssel mutatja be a liftben Julia Robertsnek hogyan is horkol az ő élete szerelme éjszakánként, és ezzel együtt is mennyire szereti. A valóságban sokan nem tudnak ilyen könnyedén elsiklani a probléma felett. Oldalba bökés vagy rúgás, másik oldalára fordítás, füldugó, végül külön szoba. (Egyszer régen, egy messzi galaxisban egy családtagunkat a fürdőkádban éjszakázva találtunk meg, a házi medve elől menekült!)
Ezekkel a fázisokkal kell szembenézniük azoknak a pároknak, akiknél az egyik fél hortyog éjszakánként. A magyar lakosság mintegy fele küzd ezzel, mondhatni már népbetegségnek számít. Ám amíg nem tapasztaljuk saját bőrünkön (fülünkön!), nem is gondolnánk milyen hatással lehet ez a dolog egy párkapcsolatra. Számos olyan beszélgetés zajlott a közvetlen környezetünkben, ahol az éjjeli „magánszám” miatt már a szétköltözés, vagy akár a szakítás is szóba került! Emellett akár komoly alvási zavarok is kialakulhatnak, amelyek egészségünket is veszélyeztetik. A légzés kimaradozhat, ezáltal csak felszínes alvási periódusba- „félálomba”.
kerülünk, amitől fáradtak, dekoncentráltak, ingerlények lehetünk. Lelki egyensúlyunk felborul, viselkedésünk megváltozik. Ez pedig még több problémát generálhat, szakmai és magánéletünkben is egyaránt.

Szerencsére az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyre többen választják a lézeres horkolást gátló (LAUP) műtétet mentsvárul. Sok magánklinika honlapján találkozhatunk ezzel a megoldással,-akár TB által finanszírozottan is- így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. A beavatkozás lényege, hogy a túl nagy nyelvcsapot, illetve a laza lágy szájpadot lézeres megoldással megkisebbítik, így több levegő tud beáramlani a tüdőbe. Az altatásban történő műtét ideje mindössze 20-30 perc. Egynapos sebészeti ellátásban is elvégezhető, így egy éjszakai megfigyelés után, már másnap saját lábán távozhat a páciens. Ezt követően kontrollvizsgálatokon kell megjelennie, majd türelemmel várakoznia a teljes gyógyulásra. Ez egyénenként változhat, kb. 4-6 hét az átlagnál. Természetesen ez a módszer sem biztosít 100%-os garanciát, de az esetek 80%-ában sikeresnek bizonyul. És elcsendesednek az éjszakák. 

Szóval az érintetteknek érdemes kicsit körbe érdeklődni, elmenni egy konzultációra, vizsgálatra, s ha már meg van az elhatározás, és minden klappol, akkor bátran belevágni. Ez az egész procedúra ugyan nem egy fáklyás menet, de reggel a párunk karjaiban ébredve boldogan konstatálhatjuk, hogy megérte a szenvedést.

Nesze!BettyBoo

(A műtét ára 52 000 és 350 000 Ft között mozog!)

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr565221341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fingerbangs 2013.04.14. 20:00:03

Van aki meg az ultrahangos mutetre eskuszik

turbólyuk 2013.04.14. 20:22:36

A lézeres eljárásnál már van kímélőbbb megoldás. Somnoplasty és cobláció talán a nevük. Lehet, hogy ezt nevezte az előbbi hsz "ultrahangos" műtétnek.
Én átestem ilyenen, egész pontosan 9 hete.
A beavatkozást ki lehetett bírni, nem altatásban, csak helyi érzéstelenítésben történt. Kb. 15 perc volt. A gyógyulás több fázisú. Az első 3 napban egészen kellemetlen érzés volt, mintha mosogatórongyot függesztettek volna fel a torkomban. Kb. 2 hétig eléggé fájt, 4 óránkét cataflam. De elviselhető volt (pláne így utólag), hideg, meleg, csípős, alkohol nem ment. Majd a somnoplasty által kiváltott belső hegesedés 8-10 hét.
Korábban rettenetesen horkoltam. Már csak hanyatt fekve, nagyon kicsit fordul elő és az is (idézem) inkább "szortyogás" és azzal már könnyen együtt lehet élni.
Állítólag a lézeres eljárás sokkal jobban fáj utólag, mint ez. Nos, nem tudom, nekem csak ez volt.

hot-spot (törölt) 2013.04.14. 20:27:02

@turbólyuk: És most a füleden veszed a levegőt?

beautyka 2013.04.14. 20:31:08

@turbólyuk:
az a nagy igazság, hogy plasztikai sebészetek mesélték, ez most a legmenőbb műtét, ezt keresik legtöbben. Lényeg, hogy te már jól vagy és csendesebbek az éjszakák4

turbólyuk 2013.04.14. 20:34:18

@beautyka:
könnyen lehet. Ez minden toleranciával együtt meg tudja nehezíteni a mindennapokat.
Vannak ismerőseim, akik mindketten horkolnak és azon versenyeznek, ki alszik el előbb. Hááát, ők tudják. Nekem ennyit megért a dolog, jobb így, hogy nem zavarom a másikat. Az alvás fontos.

turbólyuk 2013.04.14. 20:37:53

@beautyka:
számomra az is érdekes, hogy valaki ezzel plasztikai sebészhez fordul. Én fül-orr-gégészhez mentem, arra gondoltam, ők értenek ehhez.
Most még annyi van hátra, hogy fel kell venni valami hanghordozóra, mi maradt hátra és elvileg abból tudja majd a dottore, hogy még mit kell tennie esetleg. Ez valamiféle "jótállás", benne volt az árban.

beautyka 2013.04.14. 20:44:57

@turbólyuk:
az emberek sokszor furák... Van, aki botoxra megy oda, van, aki meg horkolást gátoltatni...

soproni1 2013.04.14. 21:32:11

Hason kell aludni csukott szájjal. A gyereket se fektetjük a hátára, mert a gravitációtól kinyílik a szája és a hörgők bepánikolnak. Ettől van az asztma is. A túlfűtött szoba szintén okoz száj kinyílást, szájszárazságot, ezáltal légúti betegségeket, fogvesztést. Ezt Buteyko prof. már 40 éve leírta a Szovjetunióban. Ma meg Angliában tanítják.

portsider 2013.04.14. 22:04:38

TB-s finanszírozásban az óbudai, Vörösvári úti rendelőben végez ilyen ambuláns horkolásgátló műtéteteket Buda Bernadett. A doktornőhöz az egész országból járnak, úgyhogy nem kis idő bejutni hozzá, aztán időpontot kapni a műtétre, de megéri kivárni.

turbólyuk 2013.04.14. 22:12:00

@soproni1:
Esetleg kicsit nézz még utána. A horkolás nem attól van, hogy a "hörgők bepánikolnak". És van csukott szájjal is.
A hason alváson nem vitatkozom, horkolni valóban nehezebb úgy, bár kb egyenértékű az oldalt alvással, mivel mindkettőnél oldalra néz az ember és a lényeg az, hogy kevésbé tud hátracsúszni a nyelv.

Dr. Panasz Muki 2013.04.14. 22:32:25

Érdekelne több beszámoló olyanoktól, akik átestek ilyen műtéten.
A hason alvás jó, a baj az, hogy a drága jó ember teljes öntudatlanságban átfordul éjszaka, és kész a baj.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.04.14. 22:53:28

Hozzá tartozik, hogy első körben az orrsövényét fogják szétverni a delikvensnek. Én is horkolok sajnos, de a módszer az, hogy olyan barátnőt kell választani, akit nem zavar :D

rockjano 2013.04.15. 02:13:41

@Chapell: A megoldás külön szoba....

Dugni még össze lehet járni... :-)

geogius poltzonzaro 2013.04.15. 09:25:08

Nem mindenkinek lehet(ne) ezt a műtétet elvégezni, de természetesen a pénzhajhász orvosok erre tesznek.
Ha "csak" horkol és nincs alvási apnoe, akkor javasolt. Súlyos alvási apnoe esetén ezután a műtét után romlanak a CPAP terápia esélyei. A műtét pedig nem szünteti meg az apnoét.
Tehát fordulj alvásszakértőhöz, ne dőlj be egy reklámdumának.

turbólyuk 2013.04.15. 13:53:47

@geogius poltzonzaro:
Pontosan. Nem plasztikai sebészhez.
süti beállítások módosítása