Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2013. március 24.

freedom2.jpg

Rabok legyünk, vagy boldogok?

Nem kétséges, hogy csodák csak akkor történnek amikor az ár ellen úszunk. Emlékszel még, amikor néhány hónapja Malaláról írtam, a szabadságharcos kislányról, akit fejbelőtt a Taliban?  Ez a bátor és erős fiatal nő ezen a héten visszatért az iskolapadba – gyógyultan, és tovább folytatja a küzdelmet a pakisztáni lányok és asszonyok egyenjogúságáért. Mi ez, ha nem igazi csoda?

A Vörös-tenger szétválasztása is egy ilyen csoda volt. Mindannyiunknak van egy Vörös-tengere, és mindannyian átélhetünk csodákat, ha hiszünk bennük. A Kabbala Központban azonban azt tanuljuk, hogy a hit önmagában nem elég: nekünk kell megvalósítanunk a csodákat. A Pészah ünnepe, amely szembesít minket azokkal a dolgokkal, amelyet rabságban tartanak minket, hétfőn köszönt be. Persze nem szó szerinti rabszolgaságról van szó, hanem az olyan jellemvonásainkról, amelyek elválasztanak minket a szabad akaratunktól. “Egó, harag, mások hibáztatása, a függőségek, vagy csak egyszerűen a tévé folyamatos bámulása - ezek mind-mind a rabláncaink egy-egy fajtái. Rabok vagyunk minden alkalommal, mikor kapunk valamit, de nem dolgoztunk meg a saját boldogságunkért.” - írja Yehuda Berg az ünnepek spirituális jelentéséről szóló könyvében. Az azonnali iboldogság hajhászása az emberi természetünk része, ugyanakkor ez a minket rabságban tartó indák gyökere is.

Kedvenc blogomon, a Simple Light-on olvastam: “Az évnek ebben a szakaszában sokan találjuk magunkat valamilyen tavaszi nagytakarítás kellős közepén. Azoknak például, akik a Pészáhra készülnek, a nagytakarítás az ünnepi előkészületek fontos része, amikor a legkisebb kenyérmorzsát is kitakarítjuk. Fontos azonban, hogy a Pészah nem egy vallásos ünnep. Sokkal inkább egy spirituális ablak, amelyen keresztül egy magasabb lelki szintet érhetünk el, függetlenül a vallásunktól. Ezért, éppen úgy, ahogy az asztrológiai hónapok befolyásolnak minket a csillagjegyünktől függetlenül, úgy mindannyiunkra hatással lehet a Pészah, akár tartjuk ezt az ünnepet, akár nem.” – írja Karen.  Hozzáteszi: “Szóval akkor miröl is szól ez a takarítás? Az életben sokan szeretnénk felszabadulni az olyan kihívások súlya alól, mint a párkapcsolati nehézségek, anyagi gondok, vagy az egészségünk miatti aggadalom. Ezen kívül szeretnénk szabadon hinni amiben csak akarunk és úgy élni, ahogy akarunk. Ahhoz, hogy megtaláljuk ezt a szabadságot, magunkba kell néznünk és megtalálni azokat a dolgokat, amin változtatnunk kell – az egonk, a haragunk, vagy a negativ érzelmeink. A takarítás valójában erről szól. Kitakarítjuk önmagunkból a bizonytalanságot, a félelmeinket, saját korlátozott és beszűkült gondolkodásmódunkat.”

freedom3.jpg



Pészahkor a Vörös-tenger kettéválasztásáról emlékezünk meg, ám ez – mint a Biblia összes története elsősorban egy kódolt üzenet mindannyiunk számára. Mielőtt az egyiptomi sereg elérte volna az izraelitákat, könyörögni kezdtek Istenhez, aki így felelt: "Ugorjatok a vízbe." Ők így tettek, ezt követően a habok kettéváltak, és az izraeliták szabadok voltak. A kabbala szerint azonban nem Isten választotta ketté a tengert, hanem az emberek. “Mielőtt az ima ‘működni’ kezdett volna, össze kellett szedniük a bátorságukat, és életüket kockáztatva a vízbe kellett vetniük magukat, tudván, hogy a dolog csak is jól végződhet. Viszont egyetlencsepp sem indult meg, amíg nem voltak nyakig a vízben. Amikor a vízszint elérte az orrukat, ők továbbra is bizonyosak voltak az erejükben, a víz ekkor vált ketté előttük, utat engedve nekik a szabadság felé.” – írja Yehuda Berg. Valahogy így kellene nekünk is kordában tartanunk a kétségeinket, és teljes bizonyossággal haladnunk előre.

A Kos havában vagyunk, amely a szabadságot jelképezi. Gondolj az életed egy olyan területére, ahol át kell törnöd a gátakat, és szabad akarsz lenni. Hétfőn, Pészah éjszakáján pedig meditálj azon, hogy megerősítsd magadban a bizonyosságot, amellyel kettéválaszthatod a saját személyes Vörös-tengeredet, és lerázhatod a rabláncaidat.

Fényes hetet!

www.steinerkristof.com

www.facebook.com/kabbalahungary

(kép: pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr165165218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása