Nesze!szer

Larion Oscar: sminkmester

2013. március 19.

oscar6._1.JPG

New Yorkról akartam kérdezni, hisz a Fashion Week-en járt sminkesként, de mindenről beszélgettünk. Mondhatnám, megismerkedtünk. Oscar nyitott, közvetlen és rendkívül kedves. Szívvel él, az álmait követi, munkájában sikeres és boldog. Mesélni kezdett rögtön, arról, merre is vitte a sminkelés szeretete.

Oscar: 2000-ben jártam Japánban. Itt tanultam meg, mi a higiénia és a tisztaság, a sminkelés fogalma. Tisztaság igényük nagy. Egy átlag japán nő reggel és este, 12 lépésben ismétli az arctisztító szertartását. Óriási a termékválaszték. Maybelline is van, de nem ismertem meg a saját márkámat… Más a csomagolás, hiszen más a piac igénye. Mindenre van lehetőséged, pl. ha éjjel szeretnéd kiszedetni a szemöldöködet, meg tudod oldani. Van éjszakai shopping, bármilyen szolgáltatást igénybe vehetsz. Minden művészeti ágnak, grafika, patchwork, sütik,
külön osztálya, akár áruháza lehet, minden apró felszerelést kínálnak. Valamint bámulatosan gyönyörűen, kedvesen kommunikálnak a vevővel, a felismerés örömét meghagyják. Ez persze plusz kör, de az érzésért megéri.

oscargésa.jpg



Itt európai mércével mérve csak falakba ütközik az ember. Van egy tisztelettudó sémarendszerük, az egyén és az önérzet megbecsülésére. A mi humorunkat nem értik. Az üzleti szférában nagyon alaposak, körültekintően döntenek. Szertartásosan engedik be a világukba az idegent. A tisztelet és a fokozatosság nagyon magas szintű náluk. Minden egyes percét imádtam. Életemben először zokogó makákó voltam a hazaindulásnál, kint akartam maradni, akár ecsetet mosni is. Akkoriban sajnos szigorú volt a rendszer, nem jöhetett létre. Japán nekem katarzis volt.

oscar7.JPG



Nesze: És New York? Hogy jutottál idén ki a Fashion Week-re?
Oscar: A Maybelline sminkmestere vagyok évek óta, ez ugye fontos. Indulás előtt három héttel a PR-esünk behívott, hogy fontos dologról kell beszélnünk. A lányok elkezdtek csevegni New Yorkról, persze én is bekapcsolódtam a beszélgetésbe, hogy épp megkértem a modell ismerősömet, hozzon nekem egy új Maybelline highlightert. Ekkor kérdezték a csajok: miért nem veszem meg magam? Nem esett le a tantusz. Nagyokat néztem, mire megtudtam, hogy kivisznek New Yorkba. Azt hittem, játszanak, nem hittem el. Az indulás előtt három nappal derült ki, hogy sminkelhetek két shown. Utána aludni is alig tudtam. Elkezdtem félni, hogy a kérésüknek megfelelően tudom-e majd elkészíteni a sminket egyáltalán? Fel kellett ráznom magam: „Oscar, sminkes vagy!”

oscar8.JPG



N: Mit szóltál a névre szóló sminkes táskádhoz?
Oscar: Elájultam. Minden sminkesnek saját helye volt, rendkívül kedvesek voltak. Megjött Charlotte Willer, a Maybelline vezető sminkmestere, aki egy modellen bemutatta a bemutató sminkjét, közben részletesen magyarázta és kaptunk facechartot is. Van persze csoportkép is. Amikor kész lettem, nem hagyhattam volna el a helyemet elvileg… ám én egy óvatlan pillanatban kiszöktem, és mintha tudtam volna, mikor kell mennem, mert pont akkor jött Donna Karan.. Gyönyörű nő, alig sminkeli magát. Ámulatba ejtő a kisugárzása, a vitalitása.

oscar11.jpg



N: Mesélj a látottakról!
Oscar: Több helyszínen zajlanak a showk, és egy felfűtött sátorban több teremben, egyszerre akár öt show is megy. Kívülről gyönyörű homlokzatot látsz, de az is sátor. Két bemutatóra kaptunk extra belépőt, a Custo Barcelona és a Rachel Zoe bemutatókra. Itt még a backstage-be is kaptunk passt, ez nagy dolog, bepillantani a háttérmunkálatokba. Zseniális, ahogy ők dolgoznak. Mindennek szabálya van, annak is, hol nézheted a bemutatót, merre mehetsz ki. Óriási tömeg van, de mégis jól eloszlik, hatalmasak a terek.
Egy show átlagosan 30 percig tart. A bejutás, az ellenőrzés rengeteg időt vesz igénybe. A világ összes pontjáról jönnek tudósítók, hiszen itt látja meg a világ először, mi a következő szezon divatja. Nem csak abból a szempontból volt érdekes, hogy „Oscarka New Yorkba ment”, hanem abból is, hogy a divat méhkasában lehettem. Elsőként láthattuk meg a kelméket, fazonokat, színeket, haj- és smink divatot… az idei trendeket és előre vetítik és 2014-et is. A backstage munkálatait látni csuda, több sztárral is találkoztam. Miley Cyrus egy méterre volt tőlem. Valentinoval az utcán sétáltunk egymás mellett. Nagyon sok szép ember volt, mindenki extrém ruhákban. Annyira beléjük ivódott a divat, hogy a hírműsor közben is felvillan a Fashion Week reklámja. A taxikon a Maybelline plakátjai vannak, a taxiban tévén tudod követni a Fashion Weeket. Amerikában a Vogue is tele van Maybelline hirdetéssel. Nálam most mindent visz New York. Az emberek közvetlensége lenyűgözött. Mindenhol a „légy önmagad” és a „fejezd ki magad” szlogenje dübörög. Ez más energia, mint Japán. Ott a befelé figyelés táplálékát kaptam meg. New York lehet, hogy felszínesebb, de nyitott, és érzed, hogy megállod a helyedet, mert van lehetőséged.

oscar13.jpg



N: Hogy öltözködnek és sminkelnek a new york-i nők?
Oscar: Mindenki magas sarkúban, tűsarkúban rohangál. Februárban, amikor kb. 10 fok volt a hőmérséklet, mezítláb veszik fel a cipőjüket, szandált is hordanak. Ez az átlagember! Felül rétegesen öltöznek, sálat hordanak, de a cipőiket így hordják. Eszméletlen lábbeliket láttam. Egyszerű formák és elképesztően kecsesek. A sminkjük olyan, mint amilyet a Donna Karan bemutatón sminkeltünk. Hegyi levegő, szinte semmi. A natúr smink is új értelmet kapott számomra. Nem akarnak másnak látszani, nem viselnek álarcot. Leplezetlenül önmaguk az emberek, ahogy a személyiségüket is hagyják szabadon áradni. A nők megélik a pillanatot, a női energiák hatványozottan jelen vannak, nem nyomják el magukban. Ez a gondolkozásmód sajátja, és persze a kínálatnak is köszönhető, mert a pénztárcájának megfelelően mindenki tud divatosan öltözködni. Nincs az, hogy nincs. Ezért alig találsz alul öltözött embert. Én is mindent meg akartam venni…

oscar14.JPG



N: Mondj egy New Yorkban látott szettet.
Oscar: Mindenki felvesz valamit, ami az öltözékéhez nem illik. Kint most a sísapka a sztár. Elegáns, bár nagyon színes szetthez ezt húznak a fiúk, tűsarkúhoz, amit persze mezítláb hordanak a lányok, ugyancsak sísapkát vesznek fel. Tetszett, bár az én európai szememnek sok volt.

oscar15.jpg


Szerinted mit tehetnének másként a magyar nők?
Oscar: Használjanak több rúzst. Jó lenne ebben is felzárkózni. Az átlag magyar nők még mindig nem sminkelnek, rúzst egyáltalán nem használnak. Viszont imádom, hogy az új 18 éves generáció bátran rúzsoz, pirosat, pinket ugyancsak. Náluk már egyértelműbb az üzenet, mernek új dolgokat kipróbálni, mert érzik, hogy az önmegvalósításuk része.

oscar5._2.JPG



N Kivételes, ahogy a sminkes szakmába kerültél. Elmesélnéd az olvasóknak?
Oscar: A sminkelést a színházban kezdtem el, ahol mozgásszínészként dolgoztam. Magamnak készítettem a szerepeimhez a sminkjeimet, de nem akartam kakukktojás lenni, csak tönkretették a bőrömet a színházban használt termékek. Átsétáltam az Ó utcába és vettem magamnak egy mini szettet. Éjjel-nappal velem volt, nagyon vigyáztam rá. Kezdetben hat órán keresztül próbáltam magamon a karaktereket. Felfigyeltek rám a színházban, a rendező megdicsért és a kollégékat is én festettem. Aztán találkoztam filmes sminkesekkel, akiktől ellestem maszkos trükköket. Egyébként nem akartam sminkes lenni, elégedett voltam a színházi dolgaimmal. Egyszer csak csörgött a telefon a színházban. Engem kerestek a L’Oréaltól. Behívtak sokunkat próbasminkelésre, majd másfél hónap elteltével újra behívattak az irodába, ahol közölték, engem választottak. Dr. Ránky Katalin körbevezetett és megkérdezte, mi a véleményem a Maybelline termékekről. Én elkezdtem magamon próbálni a termékeket, mire az egész ház összeszaladt. Megmondtam a véleményemet, elmondtam, mi tetszik, mi használható és mi nem. Kezdetben a színház és a sminkelés párhuzamosan ment, később a színházat fel kellett adnom. Rettentően sajnáltam, ám választanom kellett.

oscar10.jpg



N: Van hitvallásod?
Oscar: Soha nem tettem semmit pénzért. Persze annyi legyen, hogy megéljek, de én alkotni szeretek, az embereket szeretem. Nincs bennem olyan, hogy majd akkor leszek boldog, amikor meglesz ez vagy az a valami. Ha valamit nem kapok meg, nincs vele dolgom. Kiütést kapok az álszent, képmutató emberektől, ezért megtanultam nem figyelni rájuk, egyszerűen csak a munkámra koncentrálok. Nem bírom a rosszindulatot. Nyílt és őszinte ember vagyok. Hiszek abban, hogy nincsenek véletlenek, hogy nem véletlenül kapjuk adott feladatainkat.

Nesze!Detti

 

oscar16.jpg

(képek: Maybelline és Larion Oscar sajátja)

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr925141066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása