Nesze!szer

Spirituális cégvezetés: Galgóczi Zsuzsanna, A-list szalon

2013. március 17.

fodrász zsuzsi kép.JPG

Sokan azt állítják, céget vezetni csak keményen lehet. Korbáccsal, erőteljesen, agresszíven. Ám mi úgy gondoljuk, lehet szívből, érzésekkel telve is. És ez nagyon mást ad a vásárlóknak, a vendégeknek. Ezért is indítottuk ezt a sorozatot, hogy megmutassuk, a siker titka sokszor máshol van, mint ahol az amerikai menedzser kézikönyvek tanítják.


Nesze: A Frizurán Túl programod, ahogy a neve is mondja, túlmutat egy hétköznapi hajvágáson. A szórólapon olvasom, hogy meditálással kapcsolod össze a frizurakészítést. Ezt hogy képzeljük el?
Zsuzsi: Első lépésként konzultálok a vendéggel. Megbeszéljük, mit szeretne, mi tetszik neki, mi nem tetszik neki, mit lát magából, hogyan szeretne kinézni, milyen külsőt tud magának elképzelni, mi a vágyálma, mi motiválja. Nagyon szeretem, amikor a vendég hoz fotókat és ezeken megmutatja, hogyan látja valóságosan magát – ez azért fontos, mert tudnunk kell, hogy az, amit ő szeretne, a hajából megvalósítható-e. Amit én teszek
hozzá, tehát ahogy felmérem őt, ahogy bennem kialakul egy kép róla, az, hogy megnézem, milyen az öltözéke, tekintettel a kiegészítőire is.

a-list.jpg


Nesze: Hogy működik a megvalósítás? Ami benned megszületik, hogyan szabod a vendégre?
Zsuzsi: A fodrász mindig egy kicsit pszichológus is. Látnom kell, hogy mennyit lehet őt vezetni. Volt olyan vendégem, akinek azt mondtam, nem vagyok az embere. Megsértődött, máshol megcsinálták, amit szeretett volna, majd két hónap múlva visszajött és kérte, hozzam helyre, amit elrontottak.
A legtöbb esetben igyekszem ráhangolódni az adott emberre. Az emberek nehezen fejezik ki a kívánságaikat, gondolataikat, általánosságban tudnak beszélni és inkább azt tudják elmondani, hogy mi az, amit nem akarnak, ami nem tetszik nekik. A negatívumokat sokkal hamarabb ki tudjuk mondani, mint a pozitívumot, mivel egy óriási tükör van előttünk, amiben önmagunkat látjuk. Önmagunkkal szembesülni nagyon nehéz.
A haj spirituális szempontból is fontos. A hajunk az antennánk, rajta keresztül érintkezünk is, veszünk fel energiát és adunk le. Minden korban volt egy misztikum, ami az ezzel kapcsolatos érzésekhez kötődött. Egyes vallásokban a halál után kopaszra nyírják a halottat, ami az elengedést is szimbolizálja. Egyiptomban kasztokat különböztettek meg a hajhosszokkal, Indiában addig nem vágatják le a hajukat, amíg nem nősülnek meg. A zen szerzetesek önszántukból mondanak le a hajukról, azaz a külső szabadságról. A raszták életstílusát tükrözi hajviseletük. A 70-es évek Hair korszakában a vad hajnövesztés a felszabadulást, szabadosságot jelentette. A haj tehát szimbolikus üzeneteket is hordoz.
Nagyobb lelki válságoknál agresszív változtatást végeznek a hajukon a nők. Mára közhely, hogy amikor véget ér egy kapcsolat, a nők első útja a fodrászhoz vezet. Amikor erőteljesebb változtatást végzünk valakin, ha nem is tudatosan, egy lelki átalakulást is beindít. Ha belegondolunk, önbizalmat adok neki azzal, hogy olyan új frizurát csinálok, amiben jól érzi magát, és amit eddig nem viselt. Nekem az nagyon fontos, hogy megtanítsam az otthoni kezelést is. Hordható, hétköznapi frizurákat vágunk, ez a Dessange technika elsődleges erőssége. Mindig elmagyarázom, hogyan lehet könnyen és jól elkészíteni.

N: Mi vezet a szakmádban, miért kelsz fel minden nap?
Zs: Hat éves koromban vágtam le az első babám haját és akkor eldöntöttem, hogy fodrász leszek. 13 évesen a barátnőim haját vágtam. Édesanyám azonban nem engedett fodrász iskolába, helyette gimnáziumba mentem. Tizennyolc évesen elé álltam azzal, hogy fodrász leszek, ekkor már nem tudott mit csinálni.
A fodrászatban megtaláltam a hivatásomat, ezért kelek föl minden reggel. Én ezen keresztül segítek. Viszonylag korán tudtam, hogy amikor a hajba belenyúlok, az emberek fejéhez érek, onnan ki tudok venni és oda be is tudok tenni dolgokat. Ezt úgy értsd, hogy láttam, hogy az emberek megkönnyebbülnek, mintha terhet vennék volna róluk, akár egy fejmosással is. Anyukám mindig mondta, amikor én nyúlok a hajához, akkor gyorsabban nő.
17 évesen elkezdtem foglalkozni spiritualitással. A tanfolyamokon bebizonyosodott, amit addig csak magam tapasztaltam. Tanultam bioenergetikát, reikit, legfőképpen azt, hogy magamat is tisztítanom kell. Megtanultam, hogy nem fecsegek a vendégekkel, hanem céltudatosan dolgozom és figyelek rájuk. Most már azt is tudom, hogy a vezetésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Már nem tudok csak
fodrász lenni. Szalontulajdonos vagyok és mellette fodrász.

a-list2.jpg



N: Tervezted, hogy szalont nyitsz, mit tanácsolsz azoknak, akik erről álmodnak?
Zs: Sose akartam szalont. Mindig meg akartam húzódni másodiknak. Azt tudtam, hogy vezetnem kell, de az elég volt, hogy egy szépségszalon vezető pozíciójában voltam, illetve amikor hajón dolgoztam, ott is én vezettem, fogtam össze a részlegeket. A döntést nem én hoztam meg, hanem az élet… egy jó nevű szépségszalonban vezető voltam, amikor azonban megtudták, hogy gyereket szeretnék, az utcán találtam magamat. Egy hónap múlva teherbe estem, így már nem tudtam máshol dolgozni. Fel kellett mérnem, hogy a félrerakott pénzem
mire elég. Kiszámoltam, hogy fél évig tudunk belőle megélni. A másik út az volt, hogy egy szalonba fektetem. Hét hónapos terhes voltam, amikor a jelenlegi A-list szalont megtaláltam. Szülés után két héttel nyitottunk meg.
A titkom az, hogy alkalmazotti típusokat keresek, nem vezetőket és viszonylag kezdőket, akiket kitaníthatok.
Olyan piaci fizetést adok, amiért neki nem éri meg felvállalni ezt a felelősséget. Eddig úgy választottam ki az embereket, hogy elmondtam neki, milyen magasak az elvárásaim, durva vagyok, sokszor kiabálok és kiborulok. Jó főnök, ugye? Száz emberből 98 el is menekült, én pedig meg voltam róla győződve, hogy az a kettő, aki ezt kibírja, az a tuti. Ez működött is, ám elkezdtem változni, toleránsabb lettem, szelídültem, így a csapat is
kicserélődött. A megváltozott energiám új embereket hívott be.
A változásom addig „fajult”, hogy nemrég átadtam a szalon vezetését. Túlterhelve éreztem magamat, emlékezetkihagyásaim voltak. Mindig is kerestem egy olyan embert magam mellé, akivel megoszthatok mindent. Néhány hete találkoztam egy manikűrössel, aki az utolsó pillanatban visszamondta a munkát. Később e-mailben írta, hogy ha újra felvétel van, szívesen jönne. A találkozáskor megkérdeztük, mi volt az oka, hogy nemet mondott. A válasz az volt, hogy átverésnek érezte az ajánlatomat, nem hitte el, hogy ilyen létezik. Ahhoz szoktak, hogy őket rángatják, megmondják nekik, mit csináljanak, parancsolnak nekik, átverik őket…
A dolgozóimat, úgy érzem, nagyon sokat segítem. Szakmailag mindig is mellettük álltam, soha nem voltam féltékeny. A manikűröst, a pedikűröst is én tanítom be, ugyanis amikor hajón dolgoztam, ez is a feladatkörömbe tartozott. Tudom mindennek a metodikáját, tudom milyen a szépen lakkozott köröm, mitől lesz exkluzív, milyen folyamatokat tudunk egymásra építeni, hogy a szolgáltatás kerek legyen. Igyekszem a dolgozóimat emberileg is tanítani, segíteni őket jobb emberré válni. Viszonyulni önmagukhoz, eljutni a lelkükig, mivel azt szeretném, hogy lélekből végezzék a munkájukat. Tőlük is azt várom, amit magamtól, bár magamtól mindig többet. Szeretném, hogy a vendég fürdőzhessen a szeretetben, és az legyen az egyetlen dolga, hogy töltekezzen és élje meg a pillanatot.

N: Kik alkotják a vendégkört? Hogyan találnak a szalonra?
Zs: Mindenki, aki igényes. Aki már felnőtt annyira, hogy megnézi, mire, hova és kinek adja ki a pénzét. Mindenki, akinek vannak elvárásai, aki gondolkozni akar. Akinek fontos, hogy ki szól hozzá és mit mond neki. A vendégek 90%-a szájhagyomány útján talál meg minket. Ők ajánlanak minket rendezvényekre is. A pesti szalont csak a vendégkör összetétele miatt hirdetem, egyébként nem hiszek a reklámozásban.

a-list3.jpg



N: Honnan inspirálódsz?
Zs: A világból, az utcáról, tévéből, magazinokból, az internetről inspirálódom. Minden, ami sajtó és kommunikációs eszköz. Én nagyon szeretem a sztároknak a haját. Soha nem a trendet néztem, hanem a hollywoodi hírességeket. Itt sosem látsz extrém hajakat, inkább olyan frizurákat, mintha épp most keltek volna ki az ágyból. Nem látsz beállított formákat. Én ezt képviselem, a természetességet és a spontaneitást. Szakmailag fejlődni a Dessange-ból tudok. Két évente meg szoktam hívni a külföldi dizájner oktatót. Igen inspiráló nekem Remy (Remy Ansola, a Dessange vezető trénere), spirituális szempontból is. Vele szoktam konzultálni, ő szokott mutatni nekem új technikákat. Vele tudok érdemben fejlődni.

N: Szerinted mire van szüksége mostanában az embereknek?
Zs: Szeretetre, törődésre, odafigyelésre. Türelemre, toleranciára. Mindenki iszonyú fáradt. Egy pici érintésért, egy kis pluszért bármit megtesznek.

N: Hogyan találtál rá a thai masszőrökre? Van időd befeküdni hozzájuk?
Zs: A thai masszőrök találtak meg engem. Az egyik lányt a testvére hozta, azzal, hogy az előző munkahelyén nem felelt meg és „idióta”. Én kiemeltem abból a sárból, amibe a családja beletaszította. Nem ismerte a szeretet, de sikerült megnyitni a lelkét. Meditáltam vele, „gyök kettő” angollal, mire ő elájult. A másik lányt a férje hozta, mert megszűnt a munkahelye. A saját szolgáltatásaimat nem szoktam igénybe venni, csak a thai lányokhoz és a
kozmetikába járok rendszeresen. Abban nőttem fel, hogy példát kell mutatni, ezért én dolgozom a legtöbbet. Olyan emberemhez fekszem be, akiről tudom, hogy ezzel a helyzettel nem él vissza. Számukra ez nem egy kényelmes pozíció, mivel a főnökük vagyok.

N: A szalonban a lányok a göndör haj specialistájaként emlegetnek. Ezt magam is tapasztaltam. Amióta Te vágod a hajamat, szépek a hullámaim. Mitől különleges a technikád?
Zs: Az alapvető probléma az, hogy a göndör hajat is úgy vágják, mint az egyenes hajat. A legtöbben nem tudnak göndör hajat vágni, mert az angolszász vonalban (Sasson) nincsen technika erre. A franciáknál (Dessange), mivel keverék nép, sok a göndör, hullámos és ívelt haj. Ők kísérleteztek ki speciális vágásokat a göndör hajra. A fej ívét és a rá eső merőlegeseket veszik figyelembe. Ha egy göndör hajat egyenesként vágok le, olyan lesz, mint egy labda (búrafej – a szerk.). Amit a franciáknál megtanultam, hogy minden vágási szekcióban más szöget kell alkalmazni. Háromszögeket vágok a frizurába, és a haj csúcspontja a fül fölött van. Figyelembe veszem a hullám ívét, azt is, hogy ha valahol göndörebb, ott más hosszúságúra vágom. Az egyéni adottságokat tartom szem előtt.

N: Mi számodra a spirituális cégvezetés esszenciája?
Zs: Benne lenni az Egy-pontomban, az állandó folyamatban és mindig a lehető legjobb döntést hozni, a bölcsességet működtetni. Nem feltétlen toleránsnak lenni, mindent megengedni, hanem megpróbálni a másik oldalt is megnézni, hogy mit, miért tesz és kér. Megpróbálni olyan szabályozást hozni, aminek mindenki meg tud felelni. Tudni, hogy mikor, mit engedhetek meg magamnak. Hogy mikor kiabálhatok, hogy mikor lehetek szigorú, mikor lehetek engedékeny. Felismertem, hogy magamnak kell tisztának lennem, hogy a szalon tisztán működhessen.

Az önismeret segített, hogy eljuthattam idáig. A kialakult érzékenységem miatt vagyok más, mint a fodrászok általában. Nem csak hajakat vágok, számomra ez ennél több.

N: Hogyan és hol töltődsz föl, kapcsolódsz ki?
Zs: Ebben a férjem a kulcs számomra. Segít abban, hogy ki tudjak kapcsolni, leginkább úgy, hogy meghallgat. Amikor kibeszélem, megkapom a saját válaszaimat.  A fiam is támogat a maga 9 éves módján. Szokta nekem mondani, hogy a lelkünk együtt van, és ő töltekezik belőlem. Ezek mellett a Teremtő Önismeret módszer segít töltődni, illetve segített abban is, hogy lássam, lehet ezt másként is csinálni, lehet másként élni.

Nesze!Detti

(Az A-list szalonok elérhetőségét ITT találod!)

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr275137607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása