Nesze!szer

Egy kis töri óra a vörös rúzsról

2013. február 22.

vörös rúzs1.jpg



Nőiesség, Marilyn Monroe, és az amerikai álom. A smink koronázatlan királynője egyértelműen a vörös rúzs, mert ha ezen kívül nem is viselsz semmit, akkor is biztos lehetsz benne, hogy minden szempár rád szegeződik. De vajon milyen hosszú út vezetett idáig? Kik és hogyan viselték, miből készítették kedvenc vöröskénket?

Már az ókori Egyiptomban Kleopátra is szeretett volna színt kölcsönözni ajkainak, az alapanyagot pedig a különböző rovarokból nyerték. Na jó, ez azért elég undi. Később aztán, a XVI században Erzsébet királynő már növényekből és méhviaszból készítette ajakszínezőit. Nem is gondolnánk, de volt egy időszak az 1700-as években, amikor a rúzst viselő nőket megbélyegezték és mindenkit, aki vörös rúzst viselt, prostituáltnak tekintettek. Tisztára, mint valami skarlátbetű.
Szerencsére elérkezett XIX. század, és vele együtt Viktória királynő, aki újra legálissá tette a smink viselését. A XX. századra pedig újra megnőtt a rúzs népszerűségi indexe, olyannyira, hogy 1915-ben feltalálták a tekerős tubust, amiben ma is kapható, a nagyobb márkák (Max Factor, Chanel) pedig piacra is dobták saját termékeiket.

red rouge.jpg


Az 1940-es években megint rémhírét keltették a rúzsnak, ugyanis az okosok szerint az csak elriasztja a pasikat. Még szerencse, hogy a Maybelline és a Revlon nem így gondolta, a marketing kampányuk pedig annyira sikeresnek bizonyult, hogy abban az időben az amerikai nők 90%-a viselt rúzst. 1950-ben pedig, hála Marilyn Monroenak, a vörös szín újra az érzékiség legjobb kifejezőeszköze lett. 1980 az év, amikor a MAC is megjelentette első rúzskollekcióját, a termék nagykövete pedig Madonna lett. A 2000-es évektől aztán hódító útjára indultak a rúzsok mindenféle árnyalatai, de a piros népszerűsége töretlen maradt.

vörös rúzs3.jpg


Ott van például Lady Gaga, aki azon kívül, hogy mindig képes minket meghökkenteni extrémebbnél- extrémebb ruha-vagy éppen húscafat-költeményeivel, a vörös rúzsra úgy tekint, mint egy állandó kiegészítőre. Vagy Taylor Swift, aki 2012-ben megjelent albumának a „Red”, azaz „Vörös” címet adta, és a lemez bemutatóján azt nyilatkozta, nincs olyan nap, hogy ne viselné magán ezt a színt. Itt a vége, fuss el véle, feltesszük a rúzst, aztán megyünk is!
Nesze!Dóri

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr455095520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása