Nesze!szer

Vége az állatkísérleteknek! - köszi Body Shop

2013. január 31.

állatos.jpg

EU irányelv a kozmetikai termékeken végzett állatkísérletek betiltásáról

A The Body Shop és a Cruelty Free International kampányúttörői 20 évi mozgalom után ünnepelnek

Több mint 20 éves kampányharc után a The Body Shop kozmetikai világmárka és a Cruelty Free International non profit szervezet boldogan ünnepli, hogy véget érnek a kozmetikai termékeken végzett állatkísérletek Európában miután előzetesen kihirdették, hogy 2013. március 11-i dátummal az Európai Unióban az állatokon tesztelt kozmetikai termékek importját és értékesítését teljes mértékben betiltják.

Ez az áttörő győzelem azt jelenti, hogy 2013. március 11-ét követően kizárólag állatokon nem tesztelt kozmetikai termékeket és összevetőket lehet csak értékesíteni az Európai Unió területén. A tilalom minden kozmetikai terméket érint a piperecikkektől a szépségápolási termékeken át, a szappantól a fogkrémig. A The Body Shop az egyetlen olyan kozmetikai márka, akit a tilalom nem érint, hiszen mindig is ellenezte az állatkísérleteket.

A The Body Shop és a Cruelty Free International a március 11-i visszaszámlálásig számos megemlékezést indít miután Tonio Borg EU biztos személyesen is megerősítette, hogy a tilalom az előterjesztésnek megfelelően életbe lép. Mr. Borg egyik levelében az állatkísérletek elleni kampány aktivistáinak a következőket írta: „Úgy hiszem, hogy a tilalom 2013. márciusban lép életbe, mivel a Parlament és a Tanács már eldöntötte. Éppen ezért nem tervezem, hogy előterjesszem a tilalom
halasztását vagy hatálytalanítását.”

Az indítványozott tilalom egy erőteljes üzenet a világ minden részének az állatkísérletektől mentes kozmetikai termékek támogatására, különösen Kínának, ahol még mindig tesztelnek állatokon kozmetikai termékeket.

A Cruelty Free International vezérigazgatója, Michelle Thew nyilatkozta: „Ez egy történelmi esemény és 20 év kitartó kampánysorozatának tetőpontja. Most végre globálisan kinyilatkoztathatjuk eltökéltségünket, hogy biztosak legyünk benne, hogy az egész világ követni fog bennünket.”

Paul McGreevy, a The Body Shop International Values Director-a tisztelettel adózik azon vásárlóknak, akik éveken át támogatták a vállalatot az állatkísérletek ellenzésében és az alábbiakat nyilatkozta: „ Ez a nagyszerű eredmény Európában csak egy fejezet lezárása. A jövő kozmetikai piaca állatkísérletektől mentes kell, hogy legyen.”

1991-ben a BUAV (a Cruelty Free International alapítója) létrehozta az európai vezető állatvédő szervezetek kolacíóját (ECEAE) azzal a céllal, hogy megszüntessék az állatkísérleteket a kozmetikai iparban. Ez a mozgalom egy nagy horderejű nyilvános és politikai kampánnyá nőtte ki magát szerte Európában az elmúlt 20 évben. 1993-ban a The Body Shop volt az első kozmetikai vállalat, amely támogatta a kampányt és lépéseket tett az állatkísérletek ellenzése érdekében azáltal, hogy a vásárlóit toborozta és támogatásukat kérte szerte Európában. 3 évvel később 1996-ban Dame Anita Roddick, a The Body Shop alapítója csatlakozott az ECEAE és MEP szervezetekhez és benyújtott egy petíciót az Európai Bizottságnak, amely 4 millió aláírást tartalmazott.

2012-ben a BUAV létrehozta a Cruelty Free International szervezetet, az első olyan globális szervezet, amely világszerte a kozmetikai termékeken végzett állatkísérletek ellenzését tűzte ki célul. A The Body Shop a Cruelty Free International szervezettel karöltve egy új nemzetközi kampányt indított, amelynek során mindeddig 55 ország vásárlói írták alá azt a globális fogadalmat, hogy mindörökre támogatják a kozmetikai termékeken végzett állatkísérletek tilalmát.

Az állatokon tesztelt termékek importjának és értékesítésének tilalma az EU-ban 2009 óta van tervben annak ellenére, hogy számos kozmetikai vállalat a tilalom késleltetését vagy hatálytalanítását reméli. Tonio Borg, az új Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Európai Biztos egy nemrég írt levelében megerősítette, hogy a tilalom továbbra is napirenden van.

„Úgy vélem, hogy a tilalom 2013. márciusban lép életbe, mivel a Parlament és a Tanács már eldöntötte. Éppen ezért nem tervezem, hogy előterjesszem a tilalom halasztását vagy hatálytalanítását.”Ez a döntés azt is jelenti, hogy erőfeszítéseket kell tennünk alternatív módszerek fejlesztésében, érvényesítésében és elfogadásában és ezen módszerek nemzetközi elismerésében. Tudom, hogy az ECEAE egy értékes és jól informált partner ezen a területen és számítok jövőbeni támogatására.”

A Cruelty Free International vezérigazgatója, Michelle Thew január 30-án szerdán találkozik Tonio Borg Európai Biztossal az ECEAE nevében, hogy megbeszéljék a tilalom élezbe léptetését.



Állatkísérletek elleni tilalom az EU-ban: hosszú, lassú út a győzelemig

1898- A BUAV (Brit Egyesület az élveboncolás megszüntetéséért) megalakul, hogy kampányoljon mindenféle állatkísérlet ellen.

1973- A BUAV először hozta nyilvánosságra a kozmetikai termékeken végzett állatkísérleteket.

1990- A BUAV létrehozta az ECEAE-t, az Európai Vezető Állatvédő Szervezetek Szövetségét azzal a céllal, hogy véget vessen a kozmetikai termékeken végzett állatkísérleteknek az EU-ban.

1991- A BUAV és az ECEAE megszervezett egy nemzetközi menetet Brüsszelben egy ikonszerű, életnagyságúnál nagyobb méretű „laboratóriumi nyúllal” Európa szerte, hogy ezáltal sürgesse a MEP-et, hogy szavazza meg a kozmetikai termékeken végzett állatkísérletek
betiltását.

1993- A The Body Shop megkezdte egész Európára kiterjedő kampányát a kozmetikai termékeken végzett állatkísérletek betiltására.

1996- Anita Roddick, a The Body Shop alapítója csatlakozott az ECEAE és MEP szervezetekhez és benyújtott egy petíciót az Európai Bizottságnak, amely 4 millió
aláírást tartalmazott.

2004- A kész kozmetikai termékek (de nem az összevetők) esetében elrendelték az állatkísérletek elleni tilalmat.

2009- A kozmetikai összetevők állatokon való tesztelése illegális Európában, ugyanúgy, mint bármely állatokon tesztelt összetevő importálása vagy értékesítése is. Három állatkísérlet azonban kivételt képez, amíg a nem állatokon végzett teszteket jóváhagyják.

2011- A BUAV és európai partnerei kihirdetik a „No Cruel Cosmetics” kampányt, hogy az import és értékesítés tilalma 2013-ban lépjen életbe késleltetés vagy hatályon kívül helyezés nélkül.

2012- A The Body Shop támogatja a BUAV által létrehozott Cruelty Free International szervezetet. Együtt, közösen kampányolnak a kozmetikai termékeken végzett állatkísérletek teljes körű betiltása ellen.

2013. március 11. A kozmetikai termékeken végzett állatkísérleteket teljes mértékben megtiltják az Európai Unióban.

(A hivatalosan kapott közleményt osztottuk meg veletek, amelyet a The Body Shoptól kaptunk)

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr555054870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kirsten 2013.02.02. 17:06:38

Na veegre. Kivancsi vagyok mit csinalnak most a Lorealnal...?

muszmusz 2013.03.11. 11:56:25

Nem a The Body Shop az egyetlen kozmetikai cég ami az állatkísérletek ellen van, A Lush is harcol a kísérletek betiltásáért, ráadásul ők a pálmaolaj használatának visszaszorításért is sokat kampányolnak.

beautyka 2013.03.11. 13:43:28

@muszmusz:
Igen, ez így igaz, csak ők kezdték a küzdelmet!

molnar.krav.daniel 2013.03.11. 22:41:12

@Kirsten: olvastam már erről a hírről valahol. Ott azt írták, hogy bár a kozmetikai termékeket tilos lesz állatokon tesztelni, a gyógyászi termékeket viszont kötelező is. Nem lesz nehéz pl. a Lorealnak gyógyászati termékként tesztelni a kozmetikai termékei összetevőit.
süti beállítások módosítása