Nesze!szer

Akinek holnaptól nagyon drukkolunk: Széll Tamás

2013. január 27.

Bocuse Széll Tamás.jpg

Lyonra figyelünk ettől a hétvégétől, hisz elindult a magyar különítmény a megmérettetés helyszínére. Bocuse d'Or van ugyanis holnaptól, a legrangosabb szakácsverseny a világon. A magyar gasztronómia élet biztosan és reméljük, sok más honfitársunk is drukkol majd a mi versenyzőnknek: Széll Tamásnak. (Hivatalosan 30-a a döntő) Tamás ugyanis óriási bravúrt vitt eddig véghez, már azzal, hogy ott van a világ legrangosabb szakácsversenyén. (Még alig 30 és már sok tekintélyt lekörözött és lefőzött tudományával - igazi versenyzőalkat, ahogy a nagyok fogalmaznak.) Egyébként egy igazán jó fej, precíz és humoros fiú. És nagyon ott van fejben, bár ez szimpla szóismétlés, de lényeg, koncentrált.

Olyan országok nem kerültek be az idén a döntőbe, mint az "evős" hatalom Spanyolország, vagy Olaszország például. Szerencsére, sokan álltak Tamás és csapata mögé és mellé itthon is és segítették felkészülését. De azért legyünk őszinték, ez magyar viszonylatban értendő. A japánok állítólag annyi pénzt öltek a versenyzőjükbe, hogy otthon felépítették neki a Lyonban található konyha teljes mását, hogy ott tréningezhessen szakácsuk. Nekünk a tálalásban kellett jócskán fejlődnünk, hisz volt olyan versenyző a Bocus-on, akinek csak a tál(a), amire az ételt helyezték, 16 ezer eurót ért. Persze, sok dolog titkos, de annyit elárulhatunk, hogy a tálalásnál a Rubik-kocka is megtalálható lesz Tamás remeke körül. 5 óra 30 perce lesz mindenre. És legnagyobb rémálma az, hogy mi van, ha egyszer csak azt mondják: vége, és ő még nincs kész. De ez biztos nem történhet meg, ő és két segítője sokkal profibb ennél.

Hús és hal lesz a feladvány a megmérettetésen. A szigorú szabályok alapján tizenkét személyes husostál készítése a feladat, illetve két adag kitálalása. (Ír bélszín és rombuszhal például) A halas menüt tányérra kell szervírozni. Ennél a menünél újítás, hogy egy „kontinentális piacról” kell választani a körethez valót, és rögtönözve elkészíteni. Magyarán egy piacon kell bevásárolni hozzá és abból improvizálni. Természetesen a magyar csapatnak is három előre kialakított koncepciója van, amelyekből majd a felkínált köretalapanyagok szerint tudja kiválasztani a megvalósíthatót. (Egyébként Tamás a Michelin-csillagos Onyx séfje és az utóbbi hónapokat komoly felkészüléssel töltötte, korábbi nyertesek is segítették a munkáját. Mi csak kóstolni tudtuk a főztjét és mindenkit biztosíthatunk: remek!)

Nem is szaporítjuk tovább a szót, ennyi csak: hajrá Széll Tamás és Magyarország!

(A Paul Bocuse lyoni mesterszakácsról elnevezett versengést 1987-ben rendezték meg először, a világdöntő színhelye mindig Lyon.)

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr995046348

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.28. 12:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joska61 2013.01.28. 11:48:56

Drukkolunk bizony, és figyeljük folyamatosan a híreket!

reqcka 2013.01.28. 11:52:01

Jajj, erről most ez a filmecske jutott eszembe, előre is bocsii: www.youtube.com/watch?v=VELQ39QAYP4
Széll Tamásnak meg sok sikért! Izé, sikert! :)

beautyka 2013.01.28. 12:26:51

@reqcka:
Jaj, hát ez egy csodás "örökzöld"! köszi

ancsur24 2013.01.29. 12:40:14

jaja, mindenki neki szorít :)
süti beállítások módosítása