Nesze!szer

10tipp a biztonságos online vásárláshoz

2013. január 27.

love online shopping.jpg



1. Keresd azokat a weboldalakat, amelyek https://-sel kezdődnek (‘s’ jelentése „secure”, azaz biztonságos), és amelyek címe után egy lakat ikon is található. Ez garantálja, hogy a személyes adataidat az oldal biztonságosan kezeli.

2. Ellenőrizd a webáruházat: régóta működő, megbízható kereskedőről van szó? A honlapon keresd a nagy kártyacégek biztonsági logóját (pl. MasterCard SecureCode) vagy egyéb titkosítást pl. SSL-kódot.

3. Nézz utána a webáruház elérhetőségének. A jogszabályok szerint a kereskedőnek fel kell tüntetnie címét, telefonszámát.

4. A készpénzfelvételnél, ill. vásárlásnál használt PIN kódot SOHA ne add meg internetes vásárlás esetén!

5. Őrizd meg, ha szükséges, nyomtasd is ki az internetes vásárlás visszaigazolását, adatait. Ha a megrendelt termék nem érkezik meg a jelzett határidőn belül, vedd fel a kapcsolatot az internetes kereskedővel.

6. Hasonlóan az üzletben történő vásárláshoz, az internetes áruházak oldalán is ajánlott elolvasni a szerződési feltételeket és az apró betűs részeket.

7. Saját gépről vásárolj, ha lehet, kerüld a nyilvános internetes kávézókat, hotspotokat!

8. Növeli a biztonságot, ha SMS-szolgáltatást kérsz a bankodtól, hogy a számlán történt változásokról azonnal értesülj.

9. Ha bármilyen hibát tapasztalsz a vásárlásnál (pl. hibás összeget vontak le a számládról), azonnal jelezd a banknak. Reklamáció, hibás teljesítés esetén a magyar jogszabályok, és a bankkártya társaság is a kártyabirtokost védik.

10. Figyeld a logókat: az interneten is igaz, hogy a vásárlás a kártyabirtokos számára többnyire díjmentes, és azokat a kártyákat fogadják el, melyeknek logója megjelenik az elfogadó helyen, az internet esetében a honlapon (pl. MasterCard, Maestro, Visa).

(Köszönjük a MasterCardnak a segítséget!)

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr735043928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[megmondoember] 2013.01.28. 01:40:48

Bocs, ha az 1. pont után nem olvasom további - mert már az önmagában oltári baromságok tárháza.

FYI:
1. A "https"-sel nem az "oldal kezdődik", hanem az ún. URL/URI. Ráadásul ez egy protokollazonosító, egy oldal/szájt pedig jellemzően több protokollon (gyk. "https-sel kezdődő" és "nem https-sel kezdődő" címen is) elérhető lehet - sőt, jellemzően a legtöbb online bolt a termékeket bemutató része mindkét módon elérhető, számtalan okból kifolyólag
2. A "https-sel kezdődés" semmifajta védelmet, biztonságot nem jelent az adatok biztonságára vonatkozóan. Önmagában sem az ellen nem véd, hogy a oldal úgymond legitim tulajdonosa visszaéljen a megadott adataiddal, sem az ellen, hogy phishing áldozatává váljon az ember. Ahhoz, hogy ez ne történhessen meg más dolgokat is kell ellenőrizni - amiről viszont egy szó sem esik itt.
3. A másik oldalon az, hogy egy oldal "nem https-sel" kezdődik (nem azon keresztül éred el alapból amikor rálépsz, rátalálsz), nem feltétlenül jelent bármiféle megbízhatatlanságot. Bőven elég ha a vásárlás, fizetés, profiloldal esetén van csak titkosított kapcsolat - bár ha ott sincs, még abban az esetben is általában kisebb az esélye, hogy bárki a titkosítatlan kapcsolaton keresztül bármi visszaélésre alkalmas információt megszerezzen rólad (főleg ha pl. utánvétesen rendelsz, ahol semmi fizetési infót nem kell megadni), mint annak mondjuk, hogy phishinggel kiszedjék belőled egy szerinted "biztonságos, mert https-sel kezdődik" oldalon. A fizetés meg úgyis mindig, mindenhol titkosítva megy.

Szóval ez a poszt a vak vezet világtalant tipikus esete...

2013.01.28. 07:50:07

@[megmondoember]: Szerintem meg így közérthetőbb! Ha nagyapámnak mondom, hogy az oldal "https"-sel kezdődik, akkor megérti, ha az URL szót kimondom, akkor meg berotyizik az urológus gondolatára és nem érti mi van. Aki számítógép tudor az tudja mi micsoda, a többi laikusnak ez érthető fejtágítás!
süti beállítások módosítása