Nesze!szer

Tojáslikőr házilag!

2012. december 09.

tojás likőr fahéj.jpg

Tavaly ilyen időtájt kedvetekre való volt a házi Baileys receptje, így most azt gondoltuk, tojáslikőrben utazunk. Ebben a ramaty időben nincs is csudibb dolog, mint ezt a kedves ám igen ütős kontyalávalót kortyolgatni esténként. A legegyszerűbb receptet mondjuk el, nekünk ez jött be. Vigyázat, elsőként ne ajándékba csináld, mert annyira jó, hogy nem fogod átadni!

Hozzávalók:

- Egy pohár, kb 2 dl tej

- 2-5-4 dl tejszín (hab típusúval szoktuk!)

- 1 rúd vanília vagy fél üveg aroma

- 3 db tojássárgája

- 18 dkg porcukor

- 1,5 dl vodka

Először is döntsd el, te melyik tojáslikőr verziót kedveled. Azt, amelyikben megáll a kanál is, olyan sűrű, vagy a hígabbat. Mi ez utóbbit, így olyan 3,5 dl tejszínt használtunk minap. Ha a sűrű, pudingosabb a kedvenc, akkor 2,5 dl kell hozzá. Fogd a tejszínt, add hozzá a tejet és kezdjed forralni őket. Rakd bele a vanília rudacskát (vágd fel!), vagy az aromát. Nálunk ez a szörnyű match csak ez utóbbit adta, de ezzel is szuper. Ha megy a bugyborékolás, vedd le a tűzről, keverj bele 8 dkg cukrot és hagyd kihűlni az egészet. Ha gyorsítani szeretnéd a hidegséget, tedd ki nyugodtan az erkélyre, vagy ablakba, amennyiben nem szakad a hó éppen. Most jön a nehéz része. A három tojássárgáját 10 dkg porcukorral dolgozz össze gépi habverővel. Ezt hosszú percekig műveld, olyan negyed óráig kb. Nekünk ez a nehezített rész, de kifejlesztettük a technikát, hogy ne unjuk magunkat szét...  (Kiválóan tudsz vádlit erősíteni, lábujjhegyre fel és le, majd a popsit is formásíthatod kicsit guggolásokkal, ilyenkor támasszad ki a kezedet rendesen. Ha a karodat is izmoznád, akkor váltogassad a keverő szerszámot a bal és jobb kacsódban. Több ötletünk most nincs - ezek voltak a Rubint Réka percek!) Ha már készen vagy és annyira unatkozol, hogy csak na és letelt a tizenöt perc is - akkor a kihűlt keveréket leszűrve vegyítsd hozzá a tojásos masszához. (Ha rúd vaníliával dolgoztál, ne felejtsd el kivenni belőle!) Ezután jöhet hozzá a vodka. (Készítheted tiszta alkohollal is, de igen kevés gyógyszertárban adnak ilyen mennyiséget az embernek, minket múltkor simán útonálló hobbi alkesznek néztek, pedig csak a körmünkre kellet volna a szesz.). Töltsd üvegbe, vagy üvegekbe, ahogy tetszik. Tölcséren keresztül szoktuk önteni, neked is ezt ajánljuk, hogy ne menjen pocsékba egy csepp se. Kupakot rá, aztán egészégedre! Szélesebb szájú üvegbe tedd, mert azért sűrű itóka ez! Pici fahéjjal díszítheted tálaláskor esetleg, de egy fújásnyi tejszínhab sem rossz.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr454954990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marika51 2012.12.26. 07:05:28

Üdv!
Megcsináltam a leírás alapján a tojáslikőrt.Olyan az íze mint a madártejnek.A 1,5 dcl vodka helyett 2,5 dcl-ert raktam bele,de ez is kevés ahhoz,hogy ütős legyen.
Egyszóval,a recept ahogy le van írva az tetszett,mert humorral van fűszerezve,az elkészített ital nem igazán.

beautyka 2012.12.26. 10:21:11

@Marika51:
Nálunk bevált, ízlések és pofonok tojáslikőr ügyben is. Szép karácsonyt!

Marika51 2012.12.30. 12:58:45

Üdv!
6 nap elteltével nagyon megváltozott a véleményem a tojáslikőrről.Isteni finom lett,az állás jót tett neki,most már ütős is.Köszönöm a receptet.
Boldog Új Évet kívánok,az év utolsó napjára pedig jó szórakozást.
süti beállítások módosítása