Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2012. szeptember 09.

gwyneth2.jpg

Tessék vigyázni, az időgép-ajtók záródnak!

Az egyik kedvenc filmem az egész világon a Sliding Doors, - magyarul A nő kétszer - Gwyneth Platrow főszereplésével. Amellett, hogy imádom a sztori és a párbeszédek báját, megy egyébként is GOOP fan vagyok, baromi elgondolkodtató alkotásnak is tartom, és minden alkalommal újabb életbölcsességeket fedezek fel benne.

A nő, aki lekési a metrót másik életet él, mint az az önmaga, aki bepréselte magát a metróba a záródó ajtókon át. És amelyik “énje” rajtakapta a szerelmét egy másik nővel, és úgy tűnik: very az élet, végül sokkal boldogabb lesz, mint örökké mosolygó és sikeres énje. Aztán ismét fordulhat a kocka, és kiderül: a lényeg nem az, hogy elérte –e a metrót vagy sem, hanem az, hogy az élet úgy is azt hozza, ami nekünk jár, mert erre van szükségünk ahhoz, hogy változzunk. Egy még jobb emberré. A lényeg sosem az, mi történik velünk, hanem az, hogy hogyan reagálunk arra. Az életünkben napi szinten hozunk meg többezer döntést: fussak, vagy ne fussak a busz után, tea vagy kávé, elhalasszam, vagy megcsináljam ma, ruccola saláta, vagy triplasajtos pizza, visszaszólok, vagy tűrök, elhozakodom vele, vagy elhallgatom. A döntések száma végtelen és minden egyes döntés egy másik döntéshelyzet elé vezet, ahol ugyanígy végtelen számú döntéslehetőség vár rád… és neked döntened kell! Megint! Megint! A rossz döntéseinkbe pedig bele kell törődnünk, hiszen az egyetlen módja a kijavításuknak, ha előre nézünk, és az újabb döntésünkkel foglalkozunk. Hogy lehet ezt bírni idegekkel?

A Kabbala azt tanítja: egyszer egy évben mindannyiunknak lehetőségünk nyílik arra, hogy bepattanjunk egy spirituális időgépbe, azért, hogy a legnagyobb tévedéseinket kijavítsuk – azaz karmikusan megtisztuljunk tőlük. Az előttünk álló egy hét nem más, mint a következő egy évünk leképezése, kicsiben. A szeptember 16-án beköszöntő Rosh Hashanát – azaz az Év Fejét - megelőző egy hét minden napja olyan, mint a buddhizmusból sokaknak ismerős “tízmilliószoros nap”: minden tettünk, gondolatunk és szavunk sokszoros következményekkel
jár másokra, és önmagunkra nézve. A tanárom, David Zakin ilyenkor azt szokta mondani nekem: "Gondold át, kik azok, akiket megbántottál az elmúlt esztendőben, melyek azok a helyzetek, amelyekben ma már másként viselkednél, és anélkül, hogy szégyenkeznél vagy ostoroznád magad, válaszolj magadnak: ha lehetőséged lenne kijavítani a múlt tévedéseit, hogyan reagálnál az adott nehézségekre." És itt lép be a képbe az “időutazás”.

journey2.jpg



Az “időutazás meditáció” során idézz fel egy helyzetet, párbeszédet vagy konfliktust, amely “javításra” szorul. Határozd el, hogy ha visszatérsz, ezúttal másként reagálsz majd. Nem borulsz ki, nem rendezel hisztit, nem omlasz össze, és nem támadsz rá a másikra. Amikor pedig pedig lélekben már szemben állsz az egykori problémával, képzeld magad a másik fél helyébe. Éld át azt a fájdalmat, amit okoztál neki. Add át magad a szenvedésének, anélkül, hogy sajnálnád magad érte. Most pedig elérkezett a változtatás pillanata: gondolatban folytass párbeszédet az illetővel, és minden egyes mondatodból sugározzon a szeretet, a megértés. Kérd a bocsánatát, te is bocsáss meg neki, és gondoskodj róla, hogy az időutazás után se benned, se benne se maradjon tüske. Miután kinyitod a szemed, fogadd meg magadban: mától sokkal kevesebbszer kell majd a "múltba utaznod", hiszen minden erőddel azon leszel, hogy ne árts - másoknak, és saját magadnak se.

Gyorsan hozzáteszem: megértem, ha van, akinek a meditálgatás, és “időutazás” kicsit már lila ködös, vagy egyszerűen csak hülyeségnek tűnik. De tudod mit, ne higgy benne, csak próbáld ki. Egy olyan időszak következik most, amelyben mindannyian választhatunk, hogy összefogunk, és az elfogadás, szeretet, megértés, és a sokszor oly nehéz változás mellett döntünk, vagy feladjuk a célt, amiért erre a bolygóra születtünk, és azt mondjuk: “Engem egyvalami érdekel: hogy én boldog legyek.” Sokan tudják, hogy a maják naptára 2012-ig számolja az esztendőket, de aki nem hisz a jövendőmondásban, az is láthatja, hogy a világ totálisan eltorzult: Görögországban éheznek az emberek, Franciaországból - amely egykor a különféle kultúrák találkozási pontja és a sokszínű művészetek bölcsője volt - el akarják űzni a kisebbségeket, a közel- keleten pedig egyenesen harmadik világháborúról beszélnek. Mérgekkel táplálkozunk, halomra gyilkoljuk az állatokat és az esőerdőket, bármit feláldozunk a kényelmünk oltárán, amikor pedig roskadozni kezd alattunk a világ, ujjal mutogatunk egymásra felelősségvállalás helyett.

Legyen ez a hét, amikor tükörbe nézünk, és megtanuljuk újra szeretni és értékelni önmagunkat, és elengedjük a romboló, tomboló démonokat a múltból. Ha pedig te már egyébként is imádod magad, nincs más dolgod, mint másokat is épp úgy szeretni, ahogy önmagadat.

Csodálatos, izgalmas és tanulságos hetet mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr314764068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása