Nesze!szer

Dave Gahan 50!

2012. május 09.

 

 

Nem más ez, mint szimpla tisztelgés. Dave Gahan ma ünnepli az 50. születésnapját. Így nem tudunk nem megemlékezni róla. Pedig az ő élete sem indult egyszerűen. Munkáscsaládba érkezett, apja buszsofőr volt, édesanyja pedig jegyszedőként dolgozott. Aztán jött a válás, költözés, hat hónapos volt a srác, amikor lelépett apuka. Majd jött az új helyen az új apu, tőle a Gahan vezetéknév. 

 

 

Dave persze nem is tudta, hogy nem a két kisebb testvérének az apja az ő igazija. Tíz esztendősen találkozott Len Callcott-tal, gyakorlatilag az édesanyja rámutatott az idegenre a lakásban és ezt mondta: ő a te faterod! A hányatott sorsú gyerekkor miatt és okán Dave nem is volt egy minta típusú gyermek. Még 14 éves sem volt, amikor már háromszor állt fiatalkorúak bírósága előtt, autólopás és hasonló vétségek miatt. Korán pénzt akart akart keresni, így munka után is nézett már kamaszként. Állásról állásra járt, mindent kipróbált. Volt pénztáros benzinkúton, dolgozott építkezésen, árult üdítőitalt, pakolt a zöldségesnél. Aztán (viszonylag) jó útra tért az össze-vissza évek után. Megemberelte magát. Felvették a Southend Art College-ba, majd néhány évre rá megnyerte a British Display Society díját, így már kiélhette kreativitását és kirakatokat tervezett nagyobb boltok számára. Végre kamatoztatni kezdte tehetségét. 

 

 

1980 tavaszán Vince Clarke, Martin L. Gore és Andrew Fletcher megalapította a Composition of Sound bandát. Clarke énekelt, Gore a billentyűket kezelte, Fletcher pedig basszusgitározott. És még ebben az esztendőben csatlakozott Dave a bandához, hisz Vince látta őt David Bowie Heroes című számában. Az együttes neve már Gahan javaslatára lett Depeche Mode, amikor az énekes felfigyelt egy divatlapban a Depeche szóra. A többi ma már történelem, Dave és a Mode útját sok heroin és még több siker övezte, meg kórházi kezelések is rendesen. Harmadik feleségével él. 

 

 

 

Happy Birthday Dave, mi most két régi klasszikus kedvencünket vettük elő és egy nagyon jó kis interjút. Neked melyik a legkedveltebb nótád tőle?  

 

 

 

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr504498479

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 50 éves lett a wannabe rockmessiás 2012.05.10. 00:05:42

A rák után leginkább ellenálló betegség a Depeche Mode rajongás fő kiváltó tényezője, Dave Gahan ma tölti be ötvenedik életévét. Ha van ember a világon, akinek semmi sem jött össze az életben, akkor az ő. Először is punk akart lenni. De hiába festette...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxman 2012.05.09. 22:40:17

Policy of Truth, In Your Room, Condemnation, Barrel of a Gun, Useless.

wombat wombatovics wombatow 2012.05.09. 22:53:40

Valszeg ciki de nekem a Dreaming of Me. Hetedikes koromban ez nagyon bejott...

xido 2012.05.09. 23:38:51

fiatal és kamasz koromban,amikor a bokorban is "módosok",később "bonanzások" teremtek..na meg mellé a "kjúrosok"..
divattá vált a fekete öltözék,néha a goth
vagy punk beütéssel..na akkor én totál
kiütést kaptam tőlük és nem is érdekeltek
egy szikrányit sem,sőt..
Aztán felnőttem,nyílt sokfelé a zenei
ízlésem,nem kevés synthie-pop felé is
és így öreg fejjel kezdtem élvezni és
értékelni a zenéiket..fura világ:)

DDD3 2012.05.09. 23:45:15

Violator album + 1

degreen 2012.05.10. 07:10:05

walking in my shoes

csillagkutya seven 2012.05.10. 07:57:23

Never let Me Down Again. Violator album.

Dell78 2012.05.10. 07:58:03

Never let me down again, Love, in itself, Nothing, Somebody, Stripped, Little 15, World in my eyes, Enjoy the silence, Higher love, It’s no good, Precious.

manmachine · http://nagykrisztian.com 2012.05.10. 08:41:24

Clean, Landscape is Changing, The Sun and the Rainfall

froton 2012.05.10. 09:06:33

Nem tudnám megmondani...Gyakorlatilag a Construction Time Again albumtól kezdve mindegyiken van pár zseniális alkotás, de album szinten a Violator talán a legjobb...
Amúgy én sem bírtam őket tizenévesen, nálam a trash/death metal volt a nyerő, de a Songs of Faith and Devotion album akkor valahogy ennek ellenére megtetszett (fújjoltak is a rokker haverok...:) - aztán némelyiknek közülük is bejött később :) ), annyira megszerettem őket, hogy ma már meg van szinte az összes és a 2001-es Kisstadionos koncertjük is felejthetetlen élmény számomra....
Szvsz az utolsó bandák egyike, ami képes összehozni egymástól abszolút különféle ízlésű embereket egy koncertre (Music for the masses :))
Pl a feleségem inkább az ilyen (általam tingli-tanglinak tartott) fülbemászó zenéket kedveli a legkommerszebb fajtából, de a Violator album nagyon bejön neki. Kollégám kőkemény drum&bass-es (lemezlovagol is), neki is bejön, főleg az Ultra. Én a legvadabb metal zenéket (is) hallgatom (napalm death, hate eternal meg hasonlók), mégis az egyik kedvencem...
Boldog szülinapot Dave, sok jó albumot várunk még tőletek! :)))
süti beállítások módosítása