Nesze!szer

Légy maszkmester!

2011. május 31.

 

Mindig is érdekelt a sminkes-maszkos szakma, szeretem nézni, ahogy mély átéléssel, precizitással teszik fel a füstös szemet, csak sajnos semmi érzékem hozzá. Egyszerűen remeg a kezem, és még egy egyenes tusvonalat is ki kell préselnem magamból, ami félórát is igénybe vehet. Persze azt imádom, amikor én vagyok a modell, és rajtam lehet gyakorolni… De ez a cikk most nem rólam fog szólni, mert volt szerencsém megismerni Pálmai Bálintot, aki a Budapesti Sminkiskolában végzett idén márciusban, mint maszkmester. Stanley Ipkissel ellentétben Bálintnak nincs szüksége ősi maszkra, hogy tehetségét megmutathassa. 
 

 
Miből áll egy maszkolás és milyen szabályokat kell betartani?

Ez mindig az adott feladattól függ. Felragaszthatunk különböző applikációkat, kopasz parókát, bajuszokat/szakállakat, öregíthetünk, ezen kívül készíthetünk sebeket is. Ezeknek a technikáknak többféle elkészítési módjai vannak, de ma már egyre több olyan új anyag jelenik meg, ami megkönnyíti a munkánkat, ezért a legtöbben ezeket kezdik el használni. Szabályok nem feltétlenül vannak, de fontos, hogy ne okozzunk sérüléseket. Olyan anyagokkal dolgozunk, amik rossz kezekben károsítják, roncsolhatják a bőrt, sérüléseket okozva. Ezekre nagyon oda kell figyelni, mert csak egyszer követhetsz el ilyen hibát. Sőt! Egyszer sem! Szerencsére az új anyagok használata nem jelent ilyen kockázatot.
 
Milyen beállítottságú embereknek tudnád ezt a szakmát ajánlani?

Mindenképp szükség van némi kreativitásra, mert az önmagában nem elég , ha valaki betéve tudja az összes technikát és alkalmazni is tudja. Jó munkát fog végezni, csak valami biztosan hiányozni fog belőle. A jó maszkos receptjében ezen felül még szerepel egy kevés türelem is, mert néha nagyon aprólékos munkákat csinálunk. Kitartás, mivel a munkákat akár többször is meg kell ismételni a forgatások miatt.  Valamint feltétlenül fontos a sminkelés alapjait is elsajátítani, ami hosszú és kitartó munka.
 
Mit gondolsz, ma Magyarországon el tud helyezkedni egy maszkmester? Itt gondolok arra, hogy egyre kevesebb magyar film készül…

A magyar film feltámasztható. Bízom benne, hogy fel is támad majd. Ha ez megtörténik, persze több munkalehetőség lesz itthon is. Szerencsére külföldi filmesek egyre gyakrabban jönnek Magyarországra forgatni, és előszeretettel használnak a forgatásokon magyar szakembereket, több területen is. Jobb eséllyel reklámokban vagy fotózásokon, esetleg rendezvényeken lehet még elhelyezkedni. De szerintem, egy maszkmester igazi területe a mozgókép, ahol már egyébként is külön iparággá fejlődött ki ez a szakma.
 
Ha külföldi produkció készül Magyarországon mennyire lehetséges bejutni forgatásokra dolgozni, tanulni?

Nem tudom, hogy erre milyen diplomatikus választ tudnék adni… Már a magyar produkciókba is elég nehéz bekerülni…
 
Milyen alapanyagokkal dolgozol?

Mindig törekszünk a legújabb és legkorszerűbb anyagokkal dolgozni. Mint már mondtam azért, mert ezekkel az anyagokkal nem okozhatunk komoly sérüléseket, és a munkánkat is megkönnyítik. Sok anyaggal dolgozunk: orvosi ragasztók, kétkomponensű szilikonok, különféle anyagú festékek, amikkel más-más hatást érhetünk el.
 
Mennyire kell elméletben topon lenni? Vagy a gyakorlat fontosabb?

Mind elméletben, mind gyakorlatban otthon kell lenni.Ugyanis nem mindegy mit mivel (ez az elmélet) és hogyan (ez a gyakorlat) használunk. Mindkettőt tudnunk kell, különben nem végezhetünk jó munkát. Naprakésznek kell lennünk, mert lehet, hogy ami tegnap még a legjobb módszernek számított, az ma már gagyi. De szerencsére a Budapesti Sminkiskola törekszik a legújabb technikák átadására.
 
A lájkolók között kisorsolunk a héten egy tízezer forint értékű utalványt, amelyet a nyertes a Budapesti Sminkiskolában szabadon használhat fel. Tanulni szeretnél, vagy inkább egy extrém sminket kipróbálni?
 
Nesze!Zsanett

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr292945980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása